Wykonanie
Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych
śliwek!

Składniki:1 szklanka
mąki pszennej,1 szklanka
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,5 jaj,1 kostka
masła,½ szklanki
śmietany,2
cukry waniliowe,15 dag
cukru,1 kg
śliwek,tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.Wykonanie:
Jajka utrzeć z
cukrem , dodać
masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia , dodać
śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi
śliwkami.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać
cukrem waniliowym.