Wykonanie
            Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych 
śliwek!

Składniki:1 szklanka 
mąki pszennej,1 szklanka 
mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka 
proszku do pieczenia,5 jaj,1 kostka 
masła,½ szklanki 
śmietany,2 
cukry waniliowe,15 dag 
cukru,1 kg 
śliwek,tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.Wykonanie:
Jajka utrzeć z 
cukrem , dodać 
masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie 
mąki z 
proszkiem do pieczenia , dodać 
śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi 
śliwkami.

Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać 
cukrem waniliowym.
