Wykonanie
Są fantastyczne! I nie mówię tego jako maniaczka
kokosa, bo nią nie jestem, a dlatego, że smak
kokosa w nich jest delikatny, nie narzucajacy się. Właściwie mogą posmakować wszystkim, polecam!Składniki:115 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego3 duże
jajkapół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka
Malibu (opcjonalnie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mikserem ubijać
jajka (nie ma potrzeby oddzielania
białek),
cukier,
wanilię, przez około 3 minuty. Dodać
masło, zmiksować. Wsypać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sól,
alkohol, wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać.Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej
masłem, w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż magdalenki będą rumiane. Wyjąć na kratkę, przestudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem lub delikatnie wiórkami kokosowymi.Smacznego :-).Przepis ze strony 'Food Network'.