ßßß Cookit - przepis na Serduszka kokosowo-migdałowe

Serduszka kokosowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Te ciasteczka to moja wersja przepisu pochodzącego z bloga Moje wypieki
Ja je upiekłam nie w formie do magdalenek a w formie w kształcie serduszek. Dodatkowo zamiast zapachu waniliowego dodałam zapach migdałowy – wyszlo bardzo udane połączenie z kokosem
Ciasteczka (magdalenki) są mięciutkie, aromatyczne – pycha!
Składniki:
115 g masła, roztopionego, wystudzonego
3 duże jajka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – w mojej wersji zapach migdałowy
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka Malibu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mikserem ubić jajka, cukier, zapach waniliowy/migdałowy,przez 3 minuty, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać masło, zmiksować. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (alkohol), wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać.
Masę nakładać do foremek, tak, by pozostało trochę miejsca na wyrośnięcie.
Piec około 10 – 12 minut (ja pieklam w tej foremce 18 minut bez termoobiegu) w temperaturze 180ºC, aż ciasteczka (magdalenki) będą rumiane. Wyjąć na kratkę, przestudzić.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=167