Wykonanie
Te
ciasteczka to moja wersja przepisu pochodzącego z bloga Moje wypiekiJa je upiekłam nie w formie do magdalenek a w formie w kształcie serduszek. Dodatkowo zamiast
zapachu waniliowego dodałam
zapach migdałowy – wyszlo bardzo udane połączenie z
kokosemCiasteczka (magdalenki) są mięciutkie, aromatyczne – pycha!
Składniki:115 g
masła, roztopionego, wystudzonego3 duże
jajkapół szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii – w mojej wersji
zapach migdałowy1 szklanka
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka
Malibu (opcjonalnie)Wykonanie:Mikserem ubić
jajka,
cukier, zapach waniliowy/migdałowy,przez 3 minuty, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać
masło, zmiksować. Wsypać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sól, (
alkohol), wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać.Masę nakładać do foremek, tak, by pozostało trochę miejsca na wyrośnięcie.Piec około 10 – 12 minut (ja pieklam w tej foremce 18 minut bez termoobiegu) w temperaturze 180ºC, aż
ciasteczka (magdalenki) będą rumiane. Wyjąć na kratkę, przestudzić.