Wykonanie
Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotki. Moje zmiany to dodatkowy czerwony [ trochę blado czerwony] kolor i więcej wiórek..ale to przez przypadek..Przeczytałam w przepisie 1/3 szklanki, a jak zaczęłam robić wzięłam paczkę wiórków [ 200g] i wsypałam 1/3 ale .. paczki..ale może to i lepiej..magdalenki były pyszne..uwielbiam
kokos..Przypominam i zapraszam również do konkursu .
115 g
masła, roztopionego, wystudzonego3 duże
jajkapół szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
mąki1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka
Malibu (opcjonalnie)odrobina czerwonego barwnikaMikserem ubić
jajka (nie ma potrzeby oddzielania
białek),
cukier,
wanilię, przez 3 minuty, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać
masło, zmiksować. Wsypać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sól, (
alkohol), wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać. [ podzielić na dwie części, do jednej dodać czerwony barwnik i wymieszać, kłaść do foremek połowę masy białej i połowę masy czerwonej] Masę nakładać do foremek, tak, by muszelka była nie do końca pełna. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż magdalenki będą rumiane. Wyjąć na kratkę, przestudzić.Można posypać
cukrem pudrem przed podaniem.