ßßß Cookit - przepis na 660. Magdalenki kokosowe- pieczone

660. Magdalenki kokosowe- pieczone

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotki. Moje zmiany to dodatkowy czerwony [ trochę blado czerwony] kolor i więcej wiórek..ale to przez przypadek..Przeczytałam w przepisie 1/3 szklanki, a jak zaczęłam robić wzięłam paczkę wiórków [ 200g] i wsypałam 1/3 ale .. paczki..ale może to i lepiej..magdalenki były pyszne..uwielbiam kokos..
Przypominam i zapraszam również do konkursu .
115 g masła, roztopionego, wystudzonego
3 duże jajka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka Malibu (opcjonalnie)
odrobina czerwonego barwnika
Mikserem ubić jajka (nie ma potrzeby oddzielania białek), cukier, wanilię, przez 3 minuty, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać masło, zmiksować. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (alkohol), wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać. [ podzielić na dwie części, do jednej dodać czerwony barwnik i wymieszać, kłaść do foremek połowę masy białej i połowę masy czerwonej] Masę nakładać do foremek, tak, by muszelka była nie do końca pełna. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż magdalenki będą rumiane. Wyjąć na kratkę, przestudzić.
Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/660-magdalenki-kokosowe-pieczone.html