ßßß
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)200 gramów stopionego, schłodzonego masła2/3 szklanki cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią4 jajaszczypta solidodatkowo:około 600 gramów śliwekkruszonka:0,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki miękkiego masła4 łyżki cukru1 łyżeczka cukru z waniliąJaja (całe) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać ostudzone masło, wsypać mąki i proszek do pieczenia oraz sól, wszystko zmiksować na jednolite ciasto.Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.Śliwki pozbawić pestek i poukładać (połówkami, skórką do dołu) na cieście, można odrobinę wcisnąć je w ciasto, ale niekoniecznie.Z masła, mąki i cukrów zagnieść kruszonkę, którą równomiernie rozsypać po owocach.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka.Ciasto można jeszcze dodatkowo posypać cukrem pudrem.


