ßßß
3 szklanki mąki pszennej250 gram masła10 łyżek cukru1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy4 łyżki wiórków kokosowych1 jajo3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)0,5 łyżeczki octu 10%1 łyżeczka proszku do pieczeniaponadto:wiórki kokosowe do posypania na góręgruby cukier1 rozmącone białko do posmarowania (niekoniecznie, zostało mi po innym wypieku)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać razem z masłem, dodać cukier, jajo, śmietanę, wiórki, ocet, zagnieść kruche ciasto, schłodzić 60 minut w lodówce (musi być dobrze schłodzone).Następnie podzielić je na mniejsze części.Na papierze do pieczenia wałkować niewielkie placuszki o grubości około 0,7 cm, wykrawać ciasteczka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 3 cm. I tak do wykończenia ciasta. Następnie posmarować je rozmąconym białkiem, posypać wiórkami i grubym cukrem.
Piec około 15 minut w termoobiegu na 170 stopni lub funkcji góra - dół na 180 stopni.Z podanej proporcji ciasta wyszło mi 4 blachy ciasteczek :)