Wykonanie

Jak to możliwe, wśród tylu ulubionych ciast żadnego z pistacjami? Należało to zmienić :-). Podczas tworzenia przepisu oparłam się o moje ulubione lekkie ciasto z
owocami. I takie też otrzymałam ciasto - lekkie, mocno
pistacjowe, pachnące
biszkoptem, z orzeźwiającą nutą
cytryny. Nie mogłabym lepiej sobie wymarzyć,
pistacje to jedne z naszych ulubionych
orzechów...Składniki:5
jajek2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków120 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowegopół szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki zmielonych
orzechów pistacjowych, niesolonych (około 160 g)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaotarta skórka z 2
cytrynświeżo wyciśnięty sok z jednej
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijając. Dodawać stopniowo
żółtka i nadal ubijać. Cienką strużką wlewać
olej, ubijając.
Mąkę wymieszać z
pistacjami,
proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do ciasta, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać sok i
skórkę z cytryny, wymieszać.Formę keksówkę o wymiarach 29 x 10 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przelać ciasto. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić lekko w keksówce, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne,
potem wyciagnać i studzić na kratce.Smacznego :-).