ßßß Cookit - przepis na Ciasto pistacjowe z cytryną

Ciasto pistacjowe z cytryną

nazwa

Wykonanie

Jak to możliwe, wśród tylu ulubionych ciast żadnego z pistacjami? Należało to zmienić :-). Podczas tworzenia przepisu oparłam się o moje ulubione lekkie ciasto z owocami. I takie też otrzymałam ciasto - lekkie, mocno pistacjowe, pachnące biszkoptem, z orzeźwiającą nutą cytryny. Nie mogłabym lepiej sobie wymarzyć, pistacje to jedne z naszych ulubionych orzechów...
Składniki:
5 jajek
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
pół szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów pistacjowych, niesolonych (około 160 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i nadal ubijać. Cienką strużką wlewać olej, ubijając.
Mąkę wymieszać z pistacjami, proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do ciasta, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 29 x 10 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać ciasto. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić lekko w keksówce, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne, potem wyciagnać i studzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-pistacjowe-z-cytryna