ßßß


(2 porcje – 4 połówki papryk)MIĘSO MIELONE Z INDYKA (ok 250g)2 DUŻE CZERWONE PAPRYKIANANAS (najlepiej świeży, może też być taki z puszki) (3/4 szklanki posiekanego)1 CEBULACZOSNEK (3 ząbki)KASZA JAGLANA/JĘCZMIENNA (ok 50g suchej)SER MOZARELLA (100g)PRZECIER POMIDOROWY (ok 200ml)SUSZONA BAZYLIA (2 łyżeczki)OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)CHILLI W PROSZKU (szczypta)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZOPCJONALNIE:GARAM MASALA W PROSZKU (pół łyżeczki)POSIEKANY SZCZYPIOREK (łyżka)Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy mięso. Smażymy 5-6 minut by indyk lekko się zrumienił, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekanego ananasa i przyprawy, doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy przecier, mieszamy. Kaszę gotujemy do miękkości i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozarellę (ok 70g). Papryki kroimy wzdłuż na połówki, wycinamy gniazda nasienne i białe błonki. Nacieramy z zewnątrz oliwą i układamy w naczynku żaroodpornym. Do środka nakładamy farsz. Zapiekamy w 200* przez około 30 minut *. Upieczone wykładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!*3-4 minuty przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy pozostałą ilością sera- dzięki temu ser nie wytopi się całkowicie, wciąż będzie smaczny i „ciągnący”