Na blogu znajdziecie u mnie ostatnio bardzo dużo przepisów na makarony. Uwielbiam tego typu dania bo przygotowanie sosu nie zajmuje zwykle więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Penne z bobem i szpinakiem to propozycja na czasie bo akurat mamy sezon na bób. Polecam jeżeli tak jak ja jesteście jego fanami.Jeżeli wolicie inne smaki to polecam spaghetti z boczkiem, śmietaną i cukinią lub makaron z łososiem wędzonym . Szukasz przepisu na sałatkę idealną do lunchboxa do pracy to sałatka z jajkiem i makaronem jest przepisem dla Ciebie.Składniki na 2 porcje:około 150g makaronu typu penneokoło 250g bobu3 garście świeżego szpinaku1 szalotka1 łyżka masła klarowanego3 ząbki czosnkusok z połówki cytryny50ml śmietany 30%tarty parmezansól i czarny pieprz do smakuMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Bób gotujemy do miękkości (około 10 minut) i obieramy ze skórek.Na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę. Solimy i podsmażamy mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy opłukany szpinak (pozbawiony łodyżek) i podsmażamy aż liście zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowany i wyłuskany bób oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy makaron. Gotujemy około 2 minut aż śmietana lekko zgęstnieje.Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.