Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu1/2 szklanki
bobu, ugotowanego i obranego1/2 szklanki listków
bazylii (lub więcej, do smaku) + kilka listków do dekoracji3 łyżki
orzeszków pinii + 1 łyżka do dekoracji4 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki tartego
Parmezanu1 duży ząbek
czosnkusól i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatkowe opcje:opcja ze
śmietanką - 1/3 szklanki
śmietanki kremowejopcja z
białym winem - 1/4 szklanki
białego winaPrzygotowanie
Bób ugotować i obrać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić zachowując 1/2 szklanki
wody.Połowę ugotowanego i obranego
bobu włożyć do pojemnika blendera, dodać
bazylię i
orzeszki pinii, odkładając część do dekoracji. Wlać 3 łyżki
oliwy z oliwek, dodać tarty
Parmezan,
czosnek, świeżo zmielony
czarny pieprz. Zmiksować dodając tyle
wody z gotującego się
makaronu, aby otrzymać odpowiednio gęste pesto. W razie potrzeby doprawić
solą. Drugą połowę
bobu wymieszać z pozostałą 1 łyżką
oliwy z oliwek.Odcedzony
makaron wymieszać z pesto, wyłożyć do głębokich talerzy, dodać odłożony
bób z
oliwą, udekorować
bazylią i
orzeszkami pinii.Dodatkowe opcje:Jeśli przygotowujemy
makaron ze
śmietanką, dodajemy ją do
makaronu razem z pesto, całość podgrzewamy.Jeśli chcemy użyć
białe wino, dodajemy je do pesto, zastępując całą lub tylko część
wody z gotującego się
makaronu.