Wykonanie
Pogoda się trochę poprawia i na dworzu jest już całkiem przyjemnie.
Pora odpocząć więc od typowych
mięsnych obiadów i pogotować coś lżejszego.
Makaron ze
szpinakiem pojawiał się na blogu już w kilku odsłonach. Każdy z tych przepisów cieszy się Waszym ogromnym zainteresowaniem. Wiem, że szczególnie chwalicie sobie tagliatelle z
wędzonym łososiem i penne ze
szpinakiem i
bobem . Dlatego dzisiaj postanowiłam wrzucić przepis, który powstał w wyniku połączenia moich ulubionych smaków – dobrej jakości
makaronu,
boczku,
szpinaku i oczywiście
jajka.Jestem zwolennikiem przygotowywania domowego
makaronu . Są jednak takie sytuacje gdy na przygotowanie obiadu macie 15 minut. Przy okazji ostatnią rzeczą, którą chcecie robić to babrać się w
mące i kręcić
makaron. Cóż, w takim razie z całego
serca mogę polecić Wam
makarony Malma. Sama używam ich w kuchni od dłuższego czasu i są bardzo przyzwoitym zamiennikiem dla domowego
makaronu.Fenomen dań kuchni włoskiej tkwi przede wszystkim w doborze wysokiej jakości składników.
Makarony Malma produkowane są z wysokiej jakości pszenicy Durum. Podobnie jak moje domowe bo używam
mąki semoliny. To właśnie dzięki tej pszenicy
makaron ma piękną żółto-złotą barwę.Składniki (na dwie porcje):
makaron tagliatelle – 4 gniazda (ja użyłam tagliatelle nidi od
Malma)łyżka
masła klarowanego2 duże ząbki
czosnku4-5 cienkich plasterków
surowego boczku20ml
śmietanki 30%2-3 garście
świeżego szpinaku2
jajka w rozmiarze L
sólczarny pieprzW garnku zagotowujemy
wodę, solimy i wrzucamy
makaron. Gotujemy według wskazań na opakowaniu al dente.W
między czasie
czosnek obieramy i siekamy dość drobno (można przecisnąć przez praskę),
boczek kroimy w kostkę lub w paseczki. Na dużej patelni rozpuszczamy
masło klarowane i smażymy na nim
czosnek (delikatnie solimy) ciągle mieszając. Gdy tylko zacznie się robić szklisty dodajemy pokrojony
boczek i chwilę podsmażamy. Dodajemy
śmietanę, mieszamy, doprawiamy
czarnym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy umyty, osuszony
szpinak.Gdy
makaron będzie już al dente za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy go na patelnię. Mieszamy i zagotowujemy. Następnie wyłączamy ogień i przekładamy na talerze.
Wodę po
makaronie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki robimy wir.
Jajka wbijamy najpierw do małej miseczki a następnie prosto do
wody (gotujemy je pojedynczo). Gotujemy około 60 sekund i wyjmujemy łyżką cedzakową prosto na talerz z
makaronem.