ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
150 g makaronu np. w kształcie "gnocchi", muszelek
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
80 ml płynnej śmietanki 30%
80 g sera gorgonzola
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Do dużej patelni wlać oliwę, zeszklić pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Dodać opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak oraz masło. Podgrzewać przez 2 minuty na większym ogniu aż szpinak zwiędnie.
Zmniejszyć ogień, wlać śmietankę i włożyć połowę pokruszonego sera gorgonzola, wymieszać. Delikatnie podgrzać i roztopić ser nie zagotowując. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać, posypać resztą pokruszonego sera gorgonzola.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_ze_szpinakiem/z_gorgonzola/przepis.html