Składniki2 porcje:150 g makaronu np. w kształcie "gnocchi", muszelek1 łyżka oliwy2 ząbki czosnku1 mała cebula2 garście świeżego szpinaku2 łyżki masła80 ml płynnej śmietanki 30%80 g sera gorgonzolasól, świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieMakaron ugotować al dente.Do dużej patelni wlać oliwę, zeszklić pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę.Dodać opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak oraz masło. Podgrzewać przez 2 minuty na większym ogniu aż szpinak zwiędnie.Zmniejszyć ogień, wlać śmietankę i włożyć połowę pokruszonego sera gorgonzola, wymieszać. Delikatnie podgrzać i roztopić ser nie zagotowując. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać, posypać resztą pokruszonego sera gorgonzola.