ßßß
Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy .Zapraszam!Składniki:120 g ryżu arborio200 g mrożonego lub świeżego szpinaku100 ml białego wina500 ml bulionu warzywnego1 cebula3 ząbki czosnku3 łyżki oliwysól, pieprz100 g sera gorgonzolakilka łyżek masłaWykonanie:Rozmrożony szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, dodajemy ryż i wino.Gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).
Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser, kilka łyżek masła i szpinak.Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!