ßßß
Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego sera i białego wina - poezja ;-).Zapraszam!Składniki:120 g ryżu arborio (ja użyłam brązowego arborio)2 garści suszonych grzybów100 ml białego wina500 ml bulionu warzywnego1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki oliwysól, pieprz100 g twardego dojrzewającego sera (startego, np. Grana padano)kilka łyżek masłaWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowaniem risotto grzyby należy zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnie odsączyć je i drobno pokroić.Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, wrzucamy ryż, grzyby i dodajemy wino.Dusimy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy. Idealne risotto powinno gotować się 18 minut, jednak ja polecam Wam zrobić takie jak lubicie. Ryż nie musi być al dente.
Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser i kilka łyżek masła. Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy.Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!