Wykonanie
Paccheri with spinach.
Paccheri - neapolitański
makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy -
serem,
tuńczykiem,
mięsem,
szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.Składniki:
10 szt. paccheri20 dag
twaróg10 dag
świeży szpinak1
cebula2 ząbki
czosnku50 ml
śmietana kremówka1
żółtkosól,
pieprz1 łyżka
oliwy do smażeniaSzybki sos
serowy:100 ml
śmietana kremówka15 dag
ser gorgonzolaszczypta
gałki muszkatołowejtymianek do smakuWykonanie:Ugotować
makaron paccheri.
Czosnek i
cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oliwie, dodać
szpinak, chwilę poddusić, doprawić. Wymieszać ze
śmietaną, zredukować . Na koniec wmieszać
żółtko. Przełożyć na deskę i posiekać. Wymieszać z
twarogiem i nadziać paccheri.Sos - w garnuszku rozgrzać kremówkę, mieszając dodać
ser gorgonzola, doprawić. Sosem polać paccheri.