ßßß Cookit - przepis na Najlepszy makaron jaki jadłam - farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą

Najlepszy makaron jaki jadłam - farfalle ze szpinakiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Ten makaron to prawdziwa uczta dla podniebienia! Sos ze szpinaku i gorgonzoli jest tak pyszny, że zachwyci nawet tych, którzy twierdzą, że za szpinakiem nie przepadają. To danie mogłabym jeść codziennie. Kremowa, serowa konsystencja, idealnie wyważone smaki i obłędny zielony szpinak - danie, które smakuje do ostatniej...kokardki ;) Już jutro obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, zapraszam więc do popełnienia tej pyszności.
Składniki:
500 g makaronu farfalle
450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
100 g sera gorgonzola
100 ml śmietany kremówki 30%
1 pojedyncza pierś z kuczaka
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Na oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody. Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/10/najlepszy-makaron-jaki-jadam-farfalle.html