ßßß
 
            
         Składniki:500 g makaronu farfalle450 g szpinaku (użyłam mrożonego)100 g sera gorgonzola100 ml śmietany kremówki 30%1 pojedyncza pierś z kuczaka1 średnia cebula3 ząbki czosnku1 szczypta soli1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka oliwy1 łyżka masła2 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Składniki:500 g makaronu farfalle450 g szpinaku (użyłam mrożonego)100 g sera gorgonzola100 ml śmietany kremówki 30%1 pojedyncza pierś z kuczaka1 średnia cebula3 ząbki czosnku1 szczypta soli1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka oliwy1 łyżka masła2 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
 Na oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody. Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.
Na oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody. Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.