Wykonanie
Ten
makaron to prawdziwa uczta dla podniebienia! Sos ze
szpinaku i gorgonzoli jest tak pyszny, że zachwyci nawet tych, którzy twierdzą, że za
szpinakiem nie przepadają. To danie mogłabym jeść codziennie. Kremowa, serowa konsystencja, idealnie wyważone smaki i obłędny zielony
szpinak - danie, które smakuje do ostatniej...kokardki ;) Już jutro obchodzimy Światowy Dzień
Makaronu, zapraszam więc do popełnienia tej pyszności.
Składniki:500 g
makaronu farfalle450 g
szpinaku (użyłam mrożonego)100 g
sera gorgonzola100 ml
śmietany kremówki 30%1 pojedyncza
pierś z kuczaka1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku1 szczypta
soli1 szczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła2 łyżki
twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Na
oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać pokrojoną
pierś z kurczaka, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony
szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania
wody. Dodać
ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pieprz,
sól i
gałkę muszkatołową oraz łyżkę
masła. Smażyć do rozpuszczenia się
sera. Dodać
śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany
twardym serem.