Wykonanie
Blooming Onion, czyli kwitnąca
cebula, to danie kuchni USA. Jej autorstwo przypisuje sobie restauracja z New Jersey - ponoć przepis ten miał powstać w latach siedemdziesiątych XX w. Panierowana w cieście i smażona na głębokim
oleju cebula nie jest przystawką lekką, ale za to bardzo dekoracyjną i łatwą do przygotowania. Tradycyjnie używa się do tego jak największych
cebul (najlepiej wielkości
pomarańczy), można jednak oczywiście przygotować ją i z mniejszych egzemplarzy. Jedna duża
cebula spokojnie starcza na przystawkę dla 2-4 dorosłych osób.

1 duża biała
cebulaolej do głębokiego smażeniaciasto (składniki mieszamy):1/2 szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soliew. 1 łyżeczka
ostrego sosu
chili1/2 szklanki
piwapanierka (składniki mieszamy):1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
soli1. Z
cebuli odcinamy poziomo ok. 1 centymetrowy kawałek w tym miejscu, gdzie był by
szczypior.Kładziemy na desce "korzonkami" do dołu. Nacinamy nożem
cebulę na krzyż do 2/3 jej wysokości (nie przecinamy do samego dołu, bo się rozpadnie).
Daje to nam
cebulę pociętą na ćwiartki. Następnie wykonujemy w podobny sposób kolejne 6 nacięć, bo otrzymać
cebulę pociętą na szesnaście kawałków (w przypadku
malej cebuli nacięć robimy odpowiednio mniej).

Powstałe w ten sposób
płatki cebuli delikatnie rozchylamy, by miała szansę dostać się
miedzy nie panierka.2.
Cebulę najpierw zanurzamy w cieście, a
potem obsypujemy panierką.W małym rondelku rozgrzewamy
olej. Smażymy
cebulę na głębokim
oleju, aż będzie rumiana. Wyjmujemy cedzakową łyżką i umieszczamy na papierowym ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru
oleju.Podajemy z dowolnym sosem/ dipem, np.
czosnkowym,
miodowo-
musztardowym , bbq czy
keczupem.Cały proces możecie zobaczyć poniżej: