ßßß Cookit - przepis na Śledzie smażone

Śledzie smażone

nazwa

Wykonanie

Kupiłam świeże śledzie - takie wypatroszone tuszki, bez głów, ale z kręgosłupami i ogonkiem. Zapachniało jak w nadmorskiej smażalni chociaż rybki, niestety, nie takie prostu z kutra, ale cóż . . . takie życie i jak się nie może nad morze to może trzeba to morze chociaż kawałek sobie przybliżyć?
składniki:
12 dużych świeżych śledzi, wypatroszonych i bez głów
4 łyżki mąki pszennej
1 , 5 łyżeczki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
czarny pieprz mielony
do smażenia: olej
sposób przygotowania: śledzie opłukałam i osuszyłam. Każdą tuszkę kładłam na deseczce brzuszkiem do dołu i naciskałam wzdłuż kręgosłupa na całej jego długości - po takiej operacji łatwiej ten kręgosłup usunąć razem z większością ości. Usunęłam więc kręgosłupy, ale nie odrywałam ogonków. Mąkę wymieszałam z papryką, pieprzem i solą. W mieszance obtoczyłam tuszki z obu stron i kładłam je płasko na bardzo mocno rozgrzany olej. Są gotowe gdy tylko się zrumienią z obu stron!
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/sledzie-smazone.html