ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

CHRUPIĄCE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Kawałki kurczaka można przygotować na wiele sposobów, skrzydełka to chyba przysmak wielu osób. Sposób przygotowania jest banalnie prosty a panierka po upieczeniu wychodzi chrupiąca i delikatna. Jednak ze względu na kaloryczność dania, przygotowuję je sporadycznie choć za nim przepadam.
SKŁADNIKI :
8 dużych skrzydełek
sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Skrzydełka myjemy, przecinamy na trzy części ( lotki wyrzucamy ). Mamy teraz około 16 kawałków mięsa. Ja wkładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję 1/2 kostki rosołowej i gotuję około 15 minut. Podgotowane mięso daje nam pewność że nie będzie surowe w środku. Jadnak gotowanie można ominąć i od razu smażyć mięso na głębokim oleju ale dłużej.
Kurczaka odcedzamy i studzimy, doprawiamy do smaku przyprawami i pozostawiamy na kilka minut aż najdzie.
Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy, mąki wsypujemy do drugiego naczynia, dodajemy również przyprawy opcjonalnie, mieszamy.
Kurczaka panierujemy w jajku, mące, jajku i mące. Otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy w głębokim oleju kilka minut, aż panierka ładnie się zaróżowi. Odcedzamy, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
Podajemy z frytkami, surówką lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/chrupiace-skrzydeka-z-kurczaka.html