Wykonanie
Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do
mięsa albo
ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np.
grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane
ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego. W podanym poniżej przepisie wykorzystuję dużo
ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania.Składniki:0,5 kg
ziemniaków2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajko1 łyżka
papryki słodkiej mielonej1 łyżka czubricy1 łyżka suszonych liści
kolendry1 łyżeczka
imbirusólpieprzbułka tartaolej do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać lub wykorzystać
ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia.Obrane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem.Do tak przygotowanych
ziemniaków dodać
jajko,
mąkę i
przyprawy, doprawić
solą i
pieprzem. Przy dodawaniu
soli trzeba wziąć pod uwagę czy
ziemniaki które mamy przygotowane są już posolone np. podczas gotowania. Wyrobić ciasto.Wilgotnymi rękami uformować z
ziemniaków niewielkie kulki i obtoczyć je w
bułce tartej. Trzeba pamiętać żeby kulki były niewielkie ponieważ jeśli będą za duże to nie uda nam się je usmażyć i będą surowe w środku.Smażyć po kilka na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Ważne żeby nie wkładać zbyt wiele kulek naraz by nie oziębić za bardzo
oleju.Usmażone kulki wyłożyć na papierowy ręcznik i gotowe.Smacznego!