Wykonanie
Placuszki z gotowanych
ziemniaków są bardzo delikatne i naprawdę niezwykle smaczne. Można podać je na różne sposoby, na słodko i słono, to zależy od dodatków. A więc: gulasz,
sos grzybowy,
serowy, duszone warzywa, słodka
śmietanka czy jak u mnie
serek wiejski- ze wszystkim będą pyszne.



Składniki na 8 dużych placków:1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko3 łyżki
mąki pszennej +
mąka do podsypania1 łyżka
mąki ziemniaczanejduża szczypta
pieprzusólolej do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki, najlepiej tuż po ugotowaniu w osolonej wodzie, rozgniatam widelcem lub przepuszczam przez praskę. Doprawiam je
pieprzem i
solą jeśli trzeba. Do ciepłych, ale już nie gorących wbijam
jajko, dodaję obie
mąki i łyżką mieszam do połączenia się składników, po czym podsypując lekko
mąką zagniatam (szybko - zbyt długo wyrabiane będzie rzadkie i lepiące) jednolite ciasto.
Mąki do podsypywania staram się użyć jak najmniej. Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję owalny placek. Placki smażę na niewielkiej ilości
oleju po 3-4 minuty z każdej strony, powinny być rumiane. Odkładam do odsączenia nadmiaru tłuszczu na talerz z ręcznikiem papierowym. Podaję z
jogurtem,
białym serkiem lub z dowolnymi sosami.Przepis autorski.


