Wykonanie
Domowa tortlilla z
wołowiną to wspaniałe jedzonko dla całej rodzinki. Domowe tacos lubią pewnie wszyscy bez wyjątku. Świeżo upieczona domowa tortilla obłożona
wołowiną to danie dla miłośników
mięsa. Proponuję
rare medium
stek.
Mięso w takiej postaci
mogę jeść codziennie! Idealne do tortlilla!Przyznam, że jak jestem nieczasowa to kupuję tortilla, ale domowa tortilla jest nieporównywalnie lepsza od kupnej. Więc kiedy już mam czas staram się zawsze przyrządzić domowe tortillas. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że smak domowej tortilla to zupełnie coś innego. To nic trudnego samemu upiec tortilla . Placki można z powodzeniem zamrozić, więc
czemu poprzestać na jednej porcji, kiedy można upiec więcej i zrobić zapasy.
Składniki:10 tortilla500 g
pszennej mąki230 ml wrzątku2 ½ łyżki
oleju, u mnie rzepakowy1 łyżeczka
soliMąkę i
sól wymieszaj. Do wrzątku wlej
olej, a następnie dodaj do
mąki. Zagniataj ręcznie lub użyj kuchennego asystenta, co jest wygodniejsze i z uwagi na użycie wrzątku bezpieczniejsze. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę na następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz placki po obu stronach na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu zawiń w ściereczkę i włóż do foliowej
torebki. W ten sposób placki będą ciepłe i miękkie do podania. Niewykorzystane tortilla zamroź.