Wykonanie
Tort z
malinowym musem i
marakują… Jest to moje drugie podejście do tego
tortu. Tym razem udało mi się nawet zrobić zdjęcia
tortu. Ten tort jest po prostu wspaniały i jak przepowiedziano stał się
hitem szwedzkiego lata. Autorką przepisu jest Catarina, tegoroczna zwyciężczyni szwedzkiej edycji masterchef. Przepis na tort zawiera wiele momentów ale jeśli tylko wszystko się dobrze zaplanuje to tort na pewno się uda. Mi się udał już dwa
razy.Tak się składa, że
torty zawsze piekę na jakieś okazje, na ogół urodziny. Tak i było tym razem. Moja przyjaciółka zażyczyła sobie tort urodzinowy zamiast prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy
mogę się podzielić przepisem i
ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z
malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy.

Składniki:2 okrągłe formy o średnicy 23 cm
Biszkopt4
jajka180 g
cukru75 g
ziemniaczanej mąki75 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuskórka ötårta z jednej
cytrynytłuszcz i
mąka do opruszenia
Curd z
marakui6
owoców marakui1
cytryna, sok1 łyżka
kukurydzianej skrobii50 g
cukru2
żółtka1
jajko50 g
masłaMalinowy mus250 g
malin3 listki
żelatyny100 g
kremowego twarożku75 g
cukru200 ml
śmietanki kremówkiKrem
maślany z
białą czekoladą200 g
białej czekolady300 g
masła300 g
kremowego twarożku400 ml
cukru pudrukilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciastDekoracjaPerły cukiernicze

Zacznij od upieczenia
biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj
jajka z
cukrem na puszysto. Dodaj otartą
skórkę z cytryny. Przesiej
mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również
wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz
mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź
biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki.Ugotuj
curd.
Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj
cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia
cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj
skrobię z
sokiem z cytryny, a następnie dodaj
jajko i
żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do
owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj
masło. Przykryj folią dotykając powierzchni
curdu. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia.Przygotuj malinowy mus. Namocz
żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut.
Maliny (u mnie mrożone) zasyp
cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia
cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą
żelatynę. Zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij
śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i
twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski.Przygotuj krem
maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia
czekolady w kąpieli
wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj
masło na puszysto, a następnie dodaj ostygniętą
czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj
twarożek z
cukrem, a następnie połącz z masą
maślaną. Podziel krem na dwie części i do jednej dodaj 2 krople czerwonego barwnika, lekko mieszając.Przystąp do montowania
tortu. Na pierwszy placek wyłóż połowę
malinowego musu. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj cały
curd z
marakui. przykryj kolejnym plackiem i rozsmaruj resztę musu. Zakończ czwartym plackiem. Posmaruj tort białą
maślaną masą. Napełnij cukierniczy rękaw z tylką barwioną masą i udekoruj tort. Na koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc.

Tak się złożyło, że solenizantka też miała na imię Catarina! Tort z
malinowym musem to idealny tort urodzinowy . Z tej porcji można wykroić 16 kawałków.