ßßß Cookit - przepis na Tort owocowy z białą czekoladą

Tort owocowy z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny, letni tort owocowy z dodatkiem białej czekolady. Nie jest bardzo słodki - świeże owoce i cytrynowy krem wyrównują słodycz blatów.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu choć czasochłonne. Bardzo polecam na wyjątkowe okazje! Tort świetnie się prezentuje i bardzo przyjemnie kroi.
U mnie dla świeżo upieczonego magistra. Gratulacje!
Składniki:
Na blaty biszkoptowe z białą czekoladą (podane składniki na jeden blat, należy upiec 3 więc składniki mnożymy razy 3)
50g mąki
50g cukru
2 jaja
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g białej czekolady
50g masła
Przygotowanie:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.
W ten sposób pieczemy 3 blaty średnicy 26 cm. Studzimy.
Na krem cytrynowy: (składniki powinny być zimne a gotowy krem przechowywany w lodówce)
0,5 kg mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie:
Mascarpone ubić ze śmietanką. Dodać cukier i sok, krótko zmiksować.
Na Malinowy Curd:
Dwie pełne szklanki malin
6 łyżek cukru
2 żółtka
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
80 g masła
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Maliny umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Zagotować aż puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Przetrzeć przez sito by usunąć pestki.
Wlać do garnka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i masło. Roztrzepać i zagotować. Mieszać do zgęstnienia kremu. Na koniec do gorącego kremu wlać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić.
Na krem borówkowy:
400 g borówek
400 g śmietany 36%
5 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku
Przygotowanie:
Śmietanę ubić. Borówki zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać ubitą śmietanę i krótko zmiksować.
Do rozpuszczonej już żelatyny dodać trochę kremu borówkowego, rozmieszać i przelać do pozostałego kremu. Krótko zmiksować. Do czasu wylania na tort przechowywać poza lodówką.
Składanie tortu:
Na paterze zapinamy obręcz i układamy:
blat
smarujemy cienką warstwą kremu cytrynowwego
malinowy curd
blat
grubsza warstwa kremu cytrynowego
blat
pozostały krem cytrynowy
masa borówkowa
Do dekoracji użyłam świeżych borówek i malin oraz listków mięty.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/07/tort-owocowy-z-biaa-czekolada.html