ßßß
Składniki:Na blaty biszkoptowe z białą czekoladą (podane składniki na jeden blat, należy upiec 3 więc składniki mnożymy razy 3)50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g białej czekolady50g masłaPrzygotowanie:masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.W ten sposób pieczemy 3 blaty średnicy 26 cm. Studzimy.Na krem cytrynowy: (składniki powinny być zimne a gotowy krem przechowywany w lodówce)0,5 kg mascarpone250g śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudrusok wyciśnięty z połowy cytrynyPrzygotowanie:Mascarpone ubić ze śmietanką. Dodać cukier i sok, krótko zmiksować.Na Malinowy Curd:Dwie pełne szklanki malin6 łyżek cukru2 żółtka2 jajka2 łyżki soku z cytryny80 g masła2 płaskie łyżeczki żelatynyPrzygotowanie:Maliny umieścić w garnku i wymieszać z cukrem. Zagotować aż puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Przetrzeć przez sito by usunąć pestki.Wlać do garnka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i masło. Roztrzepać i zagotować. Mieszać do zgęstnienia kremu. Na koniec do gorącego kremu wlać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić.Na krem borówkowy:400 g borówek400 g śmietany 36%5 łyżek cukru4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątkuPrzygotowanie:Śmietanę ubić. Borówki zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać ubitą śmietanę i krótko zmiksować.Do rozpuszczonej już żelatyny dodać trochę kremu borówkowego, rozmieszać i przelać do pozostałego kremu. Krótko zmiksować. Do czasu wylania na tort przechowywać poza lodówką.Składanie tortu:Na paterze zapinamy obręcz i układamy:blatsmarujemy cienką warstwą kremu cytrynowwegomalinowy curdblatgrubsza warstwa kremu cytrynowegoblatpozostały krem cytrynowymasa borówkowaDo dekoracji użyłam świeżych borówek i malin oraz listków mięty.Smacznego!