Wykonanie
Rewelacyjny, letni tort
owocowy z dodatkiem
białej czekolady. Nie jest bardzo słodki - świeże
owoce i
cytrynowy krem wyrównują
słodycz blatów.Ciasto jest łatwe w przygotowaniu choć czasochłonne. Bardzo polecam na wyjątkowe okazje! Tort świetnie się prezentuje i bardzo przyjemnie kroi.U mnie dla świeżo upieczonego magistra. Gratulacje!

Składniki:Na blaty
biszkoptowe z
białą czekoladą (podane składniki na jeden blat, należy upiec 3 więc składniki mnożymy
razy 3)50g
mąki50g
cukru2
jaja1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
białej czekolady50g
masłaPrzygotowanie:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij
jajka (całe) razem z
cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj
czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.W ten sposób pieczemy 3 blaty średnicy 26 cm. Studzimy.Na krem
cytrynowy: (składniki powinny być zimne a gotowy krem przechowywany w lodówce)0,5 kg
mascarpone250g
śmietanki kremówki 36%2 łyżki
cukru pudrusok wyciśnięty z połowy
cytrynyPrzygotowanie:
Mascarpone ubić ze
śmietanką. Dodać
cukier i sok, krótko zmiksować.Na Malinowy
Curd:Dwie pełne szklanki
malin6 łyżek
cukru2
żółtka2
jajka2 łyżki
soku z cytryny80 g
masła2 płaskie łyżeczki
żelatynyPrzygotowanie:
Maliny umieścić w garnku i wymieszać z
cukrem. Zagotować aż puszczą dużo soku i całkiem się rozpadną. Przetrzeć przez sito by usunąć pestki.Wlać do garnka, dodać
jajka,
żółtka,
sok z cytryny i
masło. Roztrzepać i zagotować. Mieszać do zgęstnienia kremu. Na koniec do gorącego kremu wlać
żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Przestudzić.Na krem
borówkowy:400 g
borówek400 g
śmietany 36%5 łyżek
cukru4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątkuPrzygotowanie:
Śmietanę ubić.
Borówki zmiksować z
cukrem na gładką masę. Dodać ubitą
śmietanę i krótko zmiksować.Do rozpuszczonej już
żelatyny dodać trochę kremu
borówkowego, rozmieszać i przelać do pozostałego kremu. Krótko zmiksować. Do czasu wylania na tort przechowywać poza lodówką.Składanie
tortu:Na paterze zapinamy obręcz i układamy:blatsmarujemy cienką warstwą kremu cytrynowwegomalinowy
curdblatgrubsza warstwa kremu
cytrynowegoblatpozostały krem
cytrynowymasa borówkowaDo dekoracji użyłam świeżych
borówek i
malin oraz listków
mięty.Smacznego!
