Wykonanie
Postanowiłam upiec tort na Sylwestra, taki wypasiony, wielosmakowy. Uwielbiam domowe
torty, bo
mogę w nich łączyć smaki, które akurat lubię. Lubię tort , który przynajmniej zawiera dwie masy do przełożenia. Ba, tort na Sylwestra przełożyłam nawet trzema masami. Każda masa jest inna w smaku. Znajdziecie tu popularny w moich wypiekach
curd z
marakui oraz malinowy mus . Poza tym ukręciłam pyszny krem
bezowo czekoladowy . Cudowne smaki, które tworzą świetną,
smakową eksplozję. Wylizałam wszystkie miski! He, he… Nie wiem czy jeszcze
będę miała ochotę na jakiekolwiek ciasto przez najbliższe dni. Jest mi tak słodko!

Kochani, to pierwszy wpis w tym roku, który mam nadzieję będzie dla wszystkich lepszy. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję, że będzie mnie dalej tak często odwiedzać. Nie ma nic przyjemniejszego dla blogera, kiedy statystyki idą w górę. To oznacza, że to co publikuję lubicie.Dzisijesze zdjęcia to zdjęcia
tortu w przekroju. Tyle z niego zostało po sylwestrowej imprezie. Moje
torty zawierają sporo nadzienia. Jak widać na zdjęciu grubośc
biszkoptu jest taka sama jak masy, niezależnie czy jest to
curd z
marakui czy malinowy mus. Nawet warstwa
czekolady jest pokaźna. Tort bardzo wszystkim smakował. Dzisiaj ze spokojem zjadłam ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem.

Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo
owocowy.
Owocowy nieco kwaśny smak świetnie balansuje krem
bezowo czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny
krem czekoladowy do przełożenia
tortu.

16 porcji, tortownica o śr. 23 cmSkładniki:
Biszkopt z
cytrynową skórką4
jajka180 g
cukru75 g
ziemniaczanej mąki75 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuskórka otarta z jednej
cytrynytłuszcz do posmarowania,
mąka do oprószenia
Curd z
marakui6
owoców marakui1
cytryna, sok1 łyżka
kukurydzianej skrobii50 g
cukru2
żółtka1
jajko50 g
masłaMalinowy mus250 g
malin3 listki
żelatyny100 g
kremowego twarożku75 g
cukru200 ml
śmietanki kremówkiKrem
bezowo czekoladowy200 g
masła, temperatura pokojowa125 g
białek, około 5200 g
cukru150 g
czekolady, roztopionej

Zacznij od pieczenia
biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj
jajka z
cukrem na puszysto. Dodaj otartą
skórkę z cytryny. Przesiej obie
mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również
wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz
mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli obie formy nie zmieszczą się na raz, to jedną z nich wstaw do lodówki na czas pieczenia pierwszego
biszkoptu. Ostudź
biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. W
sumie wychodzą 4 placki.
Owocowe kremyUgotuj
curd.
Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj
cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia
cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj
skrobię z
sokiem z cytryny, a następnie dodaj
jajko i
żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do
owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie gotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj
masło. Przykryj folią dotykając powierzchni
curdu. Zapobiegnie to utworzeniu „kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia.Przygotuj malinowy mus. Namocz
żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut.
Maliny (u mnie mrożone) zasyp
cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia
cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą
żelatynę. Zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij
śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i
twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski.Krem
bezowo czekoladowyPrzygotuj krem
bezowo czekoladowy.
Białka z
cukrem umieść w naczyniu, które można podgrzewać na parze. Mieszaj
białka z
jajkiem do całkowitego rozpuszczenia. Sprawdź czy
cukier już się rozpuścił. Trwa to około 10 minut. Piana staje się ciepła. Mieszaj cały czas balonową trzepaczką. Kiedy
cukier jest już całkowicie rozpuszczony zacznij ubijać pianę.
Beza powinna być lśniąca i sztywna. Następnie dodaj do
bezy po kawałku miękkiego
masła. Na koniec dodaj rozpuszczoną i schłodzoną
czekoladę.Montowanie
tortuPrzygotuj paterę na tort. Połóż na środku pierwszy placek i otocz metalową obręczą. Rozprowadź połowę
malinowego musu, przykryj drugom plackiem. Następnie rozprowadź całą porcję
curdu z
marakui i przykryj kolejnym plackiem. Zakończ
malinowym musem i dociśnij ostatni czwarty placek. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.Zdejmij metalową obręcz i posmaruj wierzch oraz boki
tortu kremem
bezowo czekoladowym. Resztę kremu napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolnie wybraną tylką. Udekoruj tort rozetkami i physalis. Opcjonalnie możesz udekorować tort
czekoladową posypką. Smacznego!