Wykonanie
Ciasto z kremem
cytrynowym to pyszny, delikatny, lekki w jedzeniu torcik
biszkoptowy o wyraźnym
cytrusowym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, który śmiało
mogę zaliczyć do udanych.Ciasta wychodzi dużo z poniższych składników, ale warto się skusić na taką właśnie jego ilość. Polecam :)

Składniki ciasta
biszkoptowego * (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40cm):1 szkl.
cukru8
jajek160 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią (niekoniecznie)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe
spody tortowe .Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki kremu
cytrynowego:8
jajek450 g
cukru (2¼ szklanki)250 ml
soku z cytryn (3-4 sztuki)3 - 4 łyżki tartej
skórki cytrynowej1 kostka
masła1 litr
śmietanki kremowej 30% (u mnie z Gostynia 2 x 500 ml))dodatkowo :100 g
białej czekolady zwiórkowanejplasterki
cytryny do ozdobyWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z
sokiem z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki.Wykonanie kremu
cytrynowego :
Cytryny sparzamy wrzątkiem (najlepsze są, gdy podczas polewania gorącą
wodą wydziela się charakterystyczny przyjemny aromat limonenu). Po osuszeniu ścieramy
skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, a sok wyciskamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy z
cukrem na parze za pomocą robota ręcznego na dużych obrotach. Gdy będą już ubite na kogel-
mogel wlewamy bardzo małymi porcjami
sok z cytryn i w dalszym ciągu stale ubijamy na parze.Gdy masa zgęstnieje ( po 10 - 15 minutach ubijania) dajemy tartą
skórkę z cytryny, jeszcze przez chwilę ubijamy i zestawiamy z ognia. Po krótkim przestudzeniu, ale gdy będzie jeszcze ciepła dodajemy pokrajane w kosteczki
masło o temp. pokojowej i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
masła. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami masę jajeczno-
cytrynową i mieszamy robotem na bardzo małych obrotach lub ręcznie za pomocą dużej łyżki lub
łopatki.Przekładanie ciasta :Na dolny placek nakładamy równomiernie trochę więcej niż trzecią część kremu i wkładamy do lodówki. Gdy krem nieco stężeje dajemy środkowy placek, lekko dociskamy dłońmi, smarujemy mniej więcej taką samą ilością kremu niż poprzednio, ponownie wkładamy do lodówki. Po lekkim zatężeniu dajemy wierzchni placek, znowu lekko dociskamy.Wierzch smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i ponownie dajemy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami
białej czekolady i ozdabiamy cieniutkimi plasterkami
cytryny.


Polecam również :