ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka na bagietce

Zapiekanka na bagietce

nazwa

Wykonanie

Mal
07 . 06.2016 14:37
A A A
Tweetnij
Polub Ugotuj.to na Facebooku
Zapiekanka na bagietce (fot: iStock)
Zapiekanka na bagietce to doskonały pomysł, gdy robimy "przegląd zawartości lodówki". Jest też wybawieniem, kiedy na zrobienie ciepłego posiłku mamy mniej niż pół godziny, albo niespodziewanie zawitają do nas goście. Zapiekanka na bagietce, czy innym pieczywie, zadowoli nawet tak wybrednych smakoszy jakimi są dzieci.
REKLAMA
Tak naprawdę na farsz nada się większość produktów, które znajdziemy w lodówce - wędliny, sery - w tym kremowy serek twarożkowy (świetnie skomponuje się z łososiem), warzywa, czy mięso z wczorajszego obiadu.
Niektóre warzywa, np. szpinak czy cebulę, trzeba wcześniej podsmażyć, zanim położymy je na bagietce i wsadzimy do piekarnika. To samo się tyczy pieczarek czy mięsa - zapiekanka powinna być pieczona tylko tyle, ile potrzeba by nabrała temperatury i roztopił się ser - dlatego, by niektóre składniki nie były surowe lub twarde, trzeba poddać je obróbce termicznej wcześniej. Również wspomniane wcześniej mięso z wczorajszego obiadu, np. na którym gotowaliśmy zupę, mielone ze spaghetti, czy kawałki kurczaka lub indyka - warto je podgrzać i odpowiednio doprawić.
Na sama bagietkę też jest kilka sposobów - przed położeniem na nią farszu można skropić ją oliwą, natrzeć czosnkiem albo posmarować ulubionym sosem - majonezowym, musztardowym bądź chili - dodatkowo "podkręci" smak.
Bagietka z pieczarkami i szynką
2 bagietki
6 plasterków szynki
ok. 250 g pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
Żółty ser - do posypania na wierzch
sól
pieprz
oliwa lub pikantna musztarda (do posmarowania bułki)
Natka pietruszki (do posypania przed podaniem)
Pieczarki, cebule i czosnek kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na patelni aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wędlinę też kroimy drobno i dodajemy do pieczarek i cebulki.
Bagietkę kroimy wzdłuż, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą musztardy. Nakładamy przygotowany farsz z pieczarek i posypujemy startym żółtym serem - ilość wg uznania. Nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 min. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Zobacz również:
Zapiekankę na bagietce z mozzarellą i pomidorami
Zapiekanka z mięsa mielonego
Zapiekanki z ciabatty z pieczarkami
Wyśmienite kajzerki zapiekane z pomidorem i jajkiem [Przepis]
VICTORINOX Grand Maitre do ... Russell Hobbs 23334-56 Severin BM 3990
źródło: Okazje.info
Tweetnij
Polub Ugotuj.to na Facebooku
Ugotuj.to > Przepisy kulinarne > Inspiracje
Zobacz także
Lżejsza wersja zapiekanki
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić najlepszą?
Kilka przekąsek do lampki wina
REKLAMA
REKLAMA
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,20200613,zapiekanka-na-bagietce.html