ßßß Cookit - przepis na Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie

Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie
Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu oka. U mnie w domu wszyscy lubią owocowe krajanki, a ciasto z domową galaretką jest najlepsze! Do ciasta można wykorzystać mrożone jak i świeże jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie jagody !
Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata!
Składniki:
Spód do ciasta
18 cm x 25 cm
4 jajka
80 g mąki
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 g czekolady
100 g cukru pudra
Przełożenie
350 ml śmietanki do ubijania
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
250 g sera mascarpone
Jagodowa galaretka
500 g jagód, u mnie mrożone
80 g cukru
150 ml wody
8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Oddziel żółtka od białek i ubij z cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z białek na sztywno. Połącz delikatnie żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp do małego rondelka. Dodaj wodę, cukier i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenie cukru, kilka minut. Dodaj odciśniętą żelatynę i zamieszaj. Odstaw galaretkę do ostudzenia.
Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje.
Źródło:http://codojedzenia.pl/krajanka-jagodowa-na-czekoladowym-spodzie