Wykonanie
Krajanka jagodowa na
czekoladowym spodzieKrajanka jagodowa na
czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa
galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu oka. U mnie w domu wszyscy lubią
owocowe krajanki, a ciasto z domową
galaretką jest najlepsze! Do ciasta można wykorzystać mrożone jak i świeże
jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie
jagody !Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych
jagód to hit lata!
Składniki:Spód do ciasta18 cm x 25 cm4
jajka80 g
mąki1 łyżka
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
czekolady100 g
cukru pudraPrzełożenie350 ml
śmietanki do ubijania3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu250 g
sera mascarponeJagodowa
galaretka500 g
jagód, u mnie mrożone80 g
cukru150 ml
wody8 listków
żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku
Wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao i startą
czekoladą. Oddziel
żółtka od
białek i ubij z
cukrem na puszysto. W drugiej misce ubij pianę z
białek na sztywno. Połącz delikatnie
żółtka z pianą, a następnie z resztą suchych składników. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz
biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij
biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony
biszkopt przekrój na 2 placki.Namocz
żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut.
Jagody wsyp do małego rondelka. Dodaj
wodę,
cukier i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenie
cukru, kilka minut. Dodaj odciśniętą
żelatynę i zamieszaj. Odstaw
galaretkę do ostudzenia.Ubij
śmietankę z
mascarpone,
cukrem pudrem i
wanilią. Posmaruj pierwszy placek połową kremu i przykryj drugim plackiem, lekko dociskając. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i wstaw do lodówki. Kiedy
galaretka zacznie tężeć wylej na słodzone ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można ciasto pokroić na porcje.