Wykonanie
biszkopt:3
jajka1/4- 1/3 szklanki
wodyszklanka
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru z
wanilią4- 5 łyżek
kakaoBiałka jaj ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Blachę (20x40) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec 15- 17 minut w pierkarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki, oderwać od niego papier do pieczenia, ułożyć na ściereczce i zawinąć w rulon.
krem czekoladowy:200 g
serka mascarpone100 g kremówki, schłodzonej50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru pudrułyżka
żelatyny3- 4 łyżki wrzątku lub zaparzonej
kawyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić.
Żelatynę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić.
Serek mascarpone ubić z kremówką na puszystą masę, dodać
czekoladę,
kakao,
cukier i rozpuszczoną
żelatynę, zmiksować. Gotowym kremem posmarować
biszkopt i ponownie zwinąć w roladę. Chłodzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!