Wykonanie
Wcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i
pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;)Wymiary blaszki: 24 x 29 cmCzas pieczenia: ok. 20-25 minutTemp. pieczenia: 180 st.
Składniki:
Biszkopt:5
jajek1 szkl.
cukru2 szkl. budyniu
czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g )1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szkl.
mąki tortowej2 łyżki
kakaoMasa
bananowo-śmietankowa:3/4 l
śmietany 30 %
cukier puder2
jogurty bananowe po 350 g6 łyżeczek
żelatyny spoż.1/2 szkl. gorącej przegotowanej
wodyDodatkowo :5-7
bananówRada:Ilość
bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier a na końcu
żółtka.Dodajemy przesiana
mąkę z
budyniem i
kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C.Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch.
Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na
biszkopcie.Masa bananowa:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy
jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek
cukru pudru do smaku.Dodajemy przestudzoną
żelatynę .Na końcu można dodać
płatki czekoladowe lub starta
czekoladę.Wylewamy na poukładane
banany.Górną część ciasta kruszymy na wierzch.Smacznego
Smacznego :)