Wykonanie
Na prośbę mojej koleżanki Dorotki będą się pojawiać na blogu dania bez glutenu. Na pierwszy ogień idą placki z
mąki kokosowej i ryżowej z
truskawkami. Zrobiłam je wczoraj na obiadek i
powiem wam, że wyszły naprawdę pyszne. Będą się u nas często pojawiać.
Mąka kokosowa jak i ryżowa należy do ulubionych składników w mojej kuchni. Trzeba tylko popróbować i nauczyć się z nimi postępować. Z
mąką ryżową większych problemów nie ma, za to musicie pamiętać, że
mąka kokosowa bardzo chłonie płyn, przeczytałam że do
mąki kokosowej należy dać dwa
razy tyle płynów co do zwykłej pszennej. Ja pokombinowałam i wyszły takie oto smakowite placuszki. Są idealne na śniadanie, podwieczorek czy posiłek do pracy.Zapraszam :-)Składniki:- 3
jajka- 3 łyżeczki
cukru trzcinowego lub zwykłego- 180 ml gęstego
jogurtu naturalnego - ja dałam grecki- 30 ml
mleka- 60 g
mąki ryżowej- 50 g
mąki kokosowej - znajdziecie tutaj- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia - użyłam bezglutenowego- 2 łyżeczki
oleju kokosowego - znajdziecie tutajopcjonalnie
olej kokosowy do smażeniaWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i dosypujemy
cukier, mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy
jogurt,
mleko i
olej - mój był płynny, bo w kuchni jest ciepło, w razie potrzeby należy go lekko podgrzać, aby miał płynną postać. Mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy
mąkę kokosową i
ryżową i ponownie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, ja nie użyłam
oleju kokosowego do smażenia, gdyż dodałam go już do ciasta. Musicie
mieć dobrą patelnię, na której można smażyć placki bez tłuszczu. Spróbujcie, jak będą przywierały to posmarujcie patelnię odrobiną
oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcję ciasta, po 4 placki na patelni i smażymy je na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron.Przekładamy placki na talerze i posypujemy
cukrem pudrem, dekorujemy
truskawkami. Możemy także polać
miodem lub
syropem klonowym czy
daktylowym, podać z
jogurtem lub innymi
owocami.