Wykonanie
Jeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie
czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P
Czosnek i
cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa, a
pieczywo z ich dodatkiem… Jeśli kiedyś próbowaliście, nie muszę chyba tłumaczyć ;)Miały być dzisiaj
ciasteczka, bo od jakiegoś czasu chodzą za mną takie kruchutkie, z
czekoladą i
orzechami laskowymi. Jednak jak dotąd nie udało mi się skonstruować przepisu, który trafiłby w moje wyobrażenia, więc
ciastka będą później. Znaczy się, jak mnie nie dopadnie jakaś alergia na
orzechy po tych wszystkich próbach ;PTymczasem jest więc chlebek, i to taki dobry, że nawet brak
czekolady w składzie można mu wybaczyć ;)
Chleb jest mięciutki i puszysty, bardzo aromatyczny dzięki dużej ilości
czosnku oraz
rozmarynu, a do tego rozkosznie
maślany. W sam raz na imprezę, do odrywania, choć równie dobrze sprawdzi się do kanapek.Ciasto jest dość ścisłe i bardzo łatwo się je wyrabia oraz formuje, więc nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym domowym piekarzom :) Wystarczy trochę chęci i cierpliwości, żeby cieszyć się jego znakomitym smakiem.Polecam :)
Składniki:500g
mąki pszennej chlebowej7g
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli175ml ciepłego
mleka75ml
wody1 łyżka
oliwy2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego
rozmarynuDodatkowo:50g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego4 duże ząbki
czosnkuokoło 1 łyżeczki posiekanego
rozmarynu i/lub
pietruszkiWykonanie:
Mąkę,
drożdże,
cukier oraz
sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku.
Mleko wymieszaj z
wodą oraz
oliwą i wlej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj i zagnieć gładkie elastyczne ciasto, dodając pod koniec posiekany
rozmaryn.Z ciasta uformuj kulę i przełóż do wysmarowanej
oliwą miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony
mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta.Roztopione
masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz
ziołami i rozsmaruj na cieście.
Zwiń je wzdłuż dłuższego
boku, jak roladę. Następnie złóż na pół i skręć, formując coś w rodzaju warkocza. Przełóż go do wysmarowanej
masłem prostokątnej formy lub ułóż na oprószonej
mąką blasze. Jeżeli podczas zwijania ciasta część
masła wypłynie, możesz nim posmarować wierzch warkocza.
Przykryj blaszkę z
ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Piecz
chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż
chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od
spodu wyda specyficzny głuchy odgłos. Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego ;).Smacznego :)