Wykonanie
Pierwszym
pieczywem jakie podjęłam się upiec były właśnie te bułeczki. Niby wielkie co
zwykła bułka ;) jednak tu gdzie jestem (Skandynawia) nie ma takich ot zwykłych bułeczek jakie w Polsce większość ludzi je na śniadanie. Kiedyś myślałam, że upieczenie
bułki jest czymś trudnym i mozolnym a tu taka niespodzianka. Nic skomplikowanego bułeczki wyszły pyszne i dłużej się przechwują niż sklepowe..... I zaskoczenie mojego Szczęścia po powrocie z pracy, na początku myślał, że je gdzieś kupiłam :) Przepis znaleziony nie gdzie indziej jak na wspaniałym blogu Moje wypieki
Składniki na 10 bułeczek :400 g
mąki chlebowej ( ja użyłam zwykłej pszennej, dałam nieco więcej niż 400 g )1,5 łyżeczki
soli ( można dać mniej )15 g
drożdży instant ( lub 30 g świeżych )120 ml ciepłego
mleka175 ml ciepłej
wody1 łyżeczka drobnego
cukruMąkę przesiać z
solą do miski, dodać
cukier, po środku zrobić wgłębienie.
Mleko lekko podgrzać rozpuścić w nich
drożdże, wlać do dołka lekko posypując
mąką z wierzchu i pozostawić w temp. pokojowej na 15-20 minut. Po tym czasie wlać
wodę, wymieszać, formując wilgotne, miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką i wyrabiać przez 8-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski przykryć lnianą ścierką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ( około 1,5 godz. ).Ciasto wyłożyć na stolnicę. Lekko ugniesć i pozostawić na 5 min. by ''odpoczęło''. Podzielić na 10 części ( w zależności jak duże chcemy bułeczki może ich wyjść mniej lub więcej ), z każdej części uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie posypujemy
mąką i układamy na blaszce w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Bułeczki powinny podwoić objętość ( jednak moje jakoś specjalnie dużo nie wyrosły ). Po tym czasie zrobić w bułeczkach głęboki przedziałek prawie do samej blachy. Można to zrobić kantem dłoni lub jakimś tępym narzędziem ;). Ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.Piekarnik nagrzać do 230°C, pamiętając aby na dole umieścić żaroodporny pojemnik z
wodą. Wstawić bułeczki i piec 13-15 minut na złoty kolor.Smacznego :)