Wykonanie
Znakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego
pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów.
Chlebki znakomicie nadają się na kanapki. Świetnie sprawdziły się również przypiekane w tosterze. A najlepiej smakują moczone w dobrej
oliwie.przepis znalazłam tutaj
składniki3 szklanki (400 g)
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli gruboziarnistej1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
drożdży instant1 i 1/2 szklanki
wody (ok 18 stopni C.)Dodatkowa
mąka,
oliwa z oliwek,
sól do posypaniaPrzygotowanieW dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
sól i
drożdże. Dolać
wodę i mieszać do połączenia składników - kilkanaście sekund. Ciasto powinno być bardzo rzadkie, nie nadające się do zagniatania. Przykryć miskę folią i zostawić na co najmniej 12 godzin ( do 18) w temperaturze pokojowej.Po tym czasie ciasto mocno zwiększy swoją objętość , nawet więcej niż dwukrotnie, nadal będzie bardzo wilgotne i miękkie. Aby pracować z tak wilgotnym
ciastem musimy pamiętać aby podsypać sporą ilość
mąki, inaczej ciasto będzie za bardzo się kleić.Posypać blat
mąką - nie żałować. Następnie przy pomocy
łopatki do ciasta wyłożyć ciasto z miski na blat. Z rozlewającego się ciasta, staramy się , składając je parokrotnie, utworzyć dosyć płaską kulę. Nie powinno to zająć więcej niż minutę. Ściereczkę kuchenną posypać
mąką. Na tak przygotowaną ściereczkę przenieść kulę, łączeniem do dołu. Wierzch ciasta skropić
oliwą i posypać grubą
solą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne dwie godziny. Po tym czasie ciasto powinno niemal podwoić objętość.Piekarnik nagrzać do 260 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić
oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdy z kawałków rozciągnąć lub wałkować tak aby otrzymać długi, wąski, płaski chlebek - nieco krótszy niż blacha. Uformowane
chlebki przełożyć na blachę, polać
oliwą, posypać
solą i pozostawić do rośnięcia na kolejne 30 minut.Po tym czasie wstawić do piekarnika na 15 - 25 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni.Upieczone przełożyć na kratkę do studzenia na ok 30 minut. Moczyć w dobrej
oliwie i zajadać. Smacznego!