ßßß Cookit - przepis na Focaccia z czerwoną cebulą…

Focaccia z czerwoną cebulą…

nazwa

Wykonanie

Wypatrzyłam ją w nowej książce i po prostu musiałam zrobić. To taki lekko podrasowany cebulak ;)
Idealna na spotkanie ze znajomymi lub podwieczorek. Najlepsza oczywiście na świeżo, sama lub z dodatkiem domowego twarożku, jako baza dla pysznych kanapek. Możecie też śmiało eksperymentować ze smakami i zamiast cebuli dać na wierzch np. suszone pomidory, zioła, oliwki… niemal wszystko, na co macie ochotę.
Co prawda, po ostatnich eksperymentach z pieczywem na zakwasie chleby i bułki drożdżowe nie robią już na mnie takiego wrażenia, ale ten wypiek trafił w moje kubki smakowe.
Wam też polecam :)
* przepis z „Baking” Marthy Day
Składniki:
675g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka drożdży instant
1/2 łyżeczki soli (dałam całą łyżeczkę)
1/2 łyżeczki drobnego cukru
4 łyżki oliwy extra virgin
450ml bardzo ciepłej wody
Dodatkowo:
2 duże czerwone cebule, cienko pokrojone
3 łyżki oliwy
gruboziarnista sól morska
Wykonanie:
Mąkę, sól i cukier przesiej do miski. Dodaj drożdże, oliwę oraz wodę. Wymieszaj i zagnieć. Wyrabiaj przez ok. 10min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić objętość.
Przygotuj dużą blachę (u mnie 40x25cm). Wysmaruj ją oliwą.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na przygotowaną blachę. Odłóż do napuszenia na 30min. Gdy podrośnie, zrób w cieście głębokie dziurki palcem i odstaw na kolejne 20min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Przed pieczeniem ciasto posyp cebulą, pokrop oliwą i oprósz solą morską. Na koniec spryskaj je wodą; zrób to również kilkakrotnie w czasie pieczenia (zapobiegnie to tworzeniu się suchej skorupki na wierzchu).
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/22/focaccia-z-czerwona-cebula