Wykonanie
Wypatrzyłam ją w nowej książce i po prostu musiałam zrobić. To taki lekko podrasowany
cebulak ;)Idealna na spotkanie ze znajomymi lub podwieczorek. Najlepsza oczywiście na świeżo, sama lub z dodatkiem domowego
twarożku, jako baza dla pysznych kanapek. Możecie też śmiało eksperymentować ze
smakami i zamiast
cebuli dać na wierzch np.
suszone pomidory,
zioła,
oliwki… niemal wszystko, na co macie ochotę.Co prawda, po ostatnich eksperymentach z
pieczywem na zakwasie
chleby i
bułki drożdżowe nie robią już na mnie takiego wrażenia, ale ten wypiek trafił w moje
kubki smakowe.Wam też polecam :)* przepis z „Baking” Marthy DaySkładniki:675g
mąki pszennej chlebowej1 łyżka
drożdży instant1/2 łyżeczki
soli (dałam całą łyżeczkę)1/2 łyżeczki drobnego
cukru4 łyżki
oliwy extra virgin450ml bardzo ciepłej
wodyDodatkowo:2 duże
czerwone cebule, cienko pokrojone3 łyżki
oliwygruboziarnista
sól morskaWykonanie:
Mąkę,
sól i
cukier przesiej do miski. Dodaj
drożdże,
oliwę oraz
wodę. Wymieszaj i zagnieć. Wyrabiaj przez ok. 10min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej
oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić objętość.Przygotuj dużą blachę (u mnie 40x25cm). Wysmaruj ją
oliwą.Ciasto rozwałkuj i wyłóż na przygotowaną blachę. Odłóż do napuszenia na 30min. Gdy podrośnie, zrób w cieście głębokie dziurki palcem i odstaw na kolejne 20min.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °C.Przed pieczeniem ciasto posyp
cebulą, pokrop
oliwą i oprósz
solą morską. Na koniec spryskaj je
wodą; zrób to również kilkakrotnie w czasie pieczenia (zapobiegnie to tworzeniu się suchej skorupki na wierzchu).Smacznego :)