ßßß
Wypatrzyłam ją w nowej książce i po prostu musiałam zrobić. To taki lekko podrasowany cebulak ;)Idealna na spotkanie ze znajomymi lub podwieczorek. Najlepsza oczywiście na świeżo, sama lub z dodatkiem domowego twarożku, jako baza dla pysznych kanapek. Możecie też śmiało eksperymentować ze smakami i zamiast cebuli dać na wierzch np. suszone pomidory, zioła, oliwki… niemal wszystko, na co macie ochotę.Co prawda, po ostatnich eksperymentach z pieczywem na zakwasie chleby i bułki drożdżowe nie robią już na mnie takiego wrażenia, ale ten wypiek trafił w moje kubki smakowe.Wam też polecam :)* przepis z „Baking” Marthy DaySkładniki:675g mąki pszennej chlebowej1 łyżka drożdży instant1/2 łyżeczki soli (dałam całą łyżeczkę)1/2 łyżeczki drobnego cukru4 łyżki oliwy extra virgin450ml bardzo ciepłej wodyDodatkowo:2 duże czerwone cebule, cienko pokrojone3 łyżki oliwygruboziarnista sól morskaWykonanie:Mąkę, sól i cukier przesiej do miski. Dodaj drożdże, oliwę oraz wodę. Wymieszaj i zagnieć. Wyrabiaj przez ok. 10min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.Po tym czasie ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić objętość.Przygotuj dużą blachę (u mnie 40x25cm). Wysmaruj ją oliwą.Ciasto rozwałkuj i wyłóż na przygotowaną blachę. Odłóż do napuszenia na 30min. Gdy podrośnie, zrób w cieście głębokie dziurki palcem i odstaw na kolejne 20min.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °C.Przed pieczeniem ciasto posyp cebulą, pokrop oliwą i oprósz solą morską. Na koniec spryskaj je wodą; zrób to również kilkakrotnie w czasie pieczenia (zapobiegnie to tworzeniu się suchej skorupki na wierzchu).Smacznego :)