Wykonanie
Przepis ze strony Moje wypiekiJak zwykle bardzo dobre
bułki, świetnie sprawdziły się w roli
bułek do bifany
Cytuję przepis ze strony Moje Wypieki:"Składniki (10 bułeczek) :400 g
mąki chlebowej1,5 łyżeczki
soli (można dać troszkę mniej)1 łyżeczka drobnego
cukru7
drożdży instant lub 15 g świeżych
drożdży120 ml ciepłego
mleka175 ml ciepłej
wodyMąkę przesiać z
solą do dużej miski, dodać
cukru, po środku zrobić wgłębienie.
Drożdże rozpuścić w
mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu
mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut. Następnie wlać
wodę, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej
mąką przez 8 - 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło". Podzielić na 10 części (u mnie wyszło 9), z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać
mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić objętość). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (aż niemal do samej blachy); ja zrobiłam go końcem drewnianej łyżki, można też kantem dłoni. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z
wodą. Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu. "Moje
bułki wyszły świetne, mimo iż przedziałek nie do końca się udał - zaginął w trakcie pieczenia.
Bułki są niewielkie, jeżeli wolimy większe - lepiej zrobić tylko 8. Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba