Wykonanie
Jeśli jesteś początkującym piekarzem,możesz użyć tego przepisu.Bardzo prosty
chleb na drożdżach,choć
powiem wam,że na zakwasie smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy,a wyhodowanie swojego zakwasu nie jest takie trudne. Napiszę o tym w następnym
poście ;). Na początek zajmijmy się
chlebkiem na drożdżach :)Składniki:500g
mąki chlebowej,10g
soli,10g
drożdży instant,świeżych ok 25g30 g miękkiego
masła,320ml zimnej
wody,
oliwa z oliwek do ugniatania,
Wykonanie:Przesiej
mąke do dużej miski,wsyp
sól i
drożdże.Dodaj
masło i 3/4
wody i ugniataj delikatnie palcami.Powoli dodawaj więcej
wody,aż wszystko zostanie dobrze połączone.
Skrop ciasto delikatnie odrobiną
oliwy z oliwek i ugniataj 5-10 minut im dłużej tym lepiej,aż uzyskasz gładkie ciasto.Przełóż ciasto do miski na
oliw,przykryj czysta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3h ,musi podwoić objętość.Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.Po tym czasie wyjmij ciasto z miski uformuj bochenek,delikatnie obracając go i podwijając od
spodu.Uformowany połóż na blaszce i dostaw jeszcze na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponacinaj go delikatnie
ostrym nożem. Piekarnik rozgrzej do230C i piec przez 30 minut,aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca.
Smacznego!