ßßß Cookit - przepis na Zwykły biały chleb wg. Nigella Lawson

Zwykły biały chleb wg. Nigella Lawson

nazwa

Wykonanie

Jedną z ostatnich książek, które zazwyczaj kupuje mi mój Mąż, była Nigella Lawson "Jak być domową boginią". Oglądałam, czytałam i padło na pierwszy przepis - zwykły chleb biały. Nigdy wcześniej nie robiłam chleba z wody po gotowaniu ziemniaków. Sama byłam ciekawa efektu. Wyszedł, pyszny, chrupiący. Dałam jednak trochę mniej soli, ze wzg. na to, że już miałam posoloną wodę z ziemniaków i bałam się, żeby chleb nie był za słony. I nie pomyliłam się, był idealny.
Składniki:
- 500 g maki pszennej chlebowej
- 1 saszetka drożdży instanst
- 0,5 łyżki soli - w oryginalnym przepisie jest 1 łyżka
- ok. 300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
- 1 łyżka miękkiego masła
Przepis:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać 200 ml wody, mieszać drewnianą łyżką (ewentualnie dodać więcej wody). Ma powstać tzw. niechlujna breja. Dodać masło i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez minimum 10 min. - ewentualnie podsypać mąką w razie potrzeby. Uformować kulę, skropić oliwą, włożyć do szklanej miski i przykryć czystą ściereczką. Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na noc w chłodne miejsce lub w ciepłe na 1-2 godziny .
Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. Ciasto zagnieść przez ok. 1 min., nadać kształt okrągłego bochenka, ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około godziny). Przed włożeniem do piekarnika chleb posypać mąką i naciąć ostrym nożem. Piec ok. 35 min. - spód bochenka ma wydawać pusty dźwięk. Wystudzić na kratce.
Jeżeli ciasto będzie rosło przez noc w chłodnym miejscu, najpierw trzeba je wyłożyć na blat i ogrzać do temp. pokojowej. Wówczas dalej postępować jak wyżej.
Smacznego.
Wpis dodaję do comiesięcznej listy "Na zakwasie i na drożdżach"
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/09/zwyky-biay-chleb-wg-nigella-lawson.html