ßßß
Składniki (3 bagietki):500 g mąki pszennej chlebowej3/4 łyżki drożdży instant1 łyżeczka soli250 ml ciepłej wodyoliwa do wysmarowania miskiMąkę wymieszać z solą i drożdżami, wlać wodę i zarobić ciasto. Wyłożyć je na stolnicę i podsypując lekko mąką wyrabiać ciasto przez 10 minut - ma być jednolite i elastyczne. Umieścić ciasto w wysmarowanej oliwą misce, nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na trzy części i uformować trzy bagietki o długości około 30-35 cm. Umieścić je na posypanym mąką papierze do pieczenia i nakryć folią spożywczą wysmarowaną oliwą, a następnie ściereczką. Bagietki wstawić z powrotem do lodówki na 12 godzin.
Po upływie tego czasu wyciągnąc bagietki z lodówki i nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścic blaszkę z dwiema szklankami wody. Jeśli bagietki nie zachowały doskonałej formy mozna je lekko poprawić, następnie ponacinać je nożem oraz posypać mąką. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Po wyciagnieciu ostudzic na kratce.Smacznego :-)