ßßß Cookit - przepis na Domowa francuska bagietka

Domowa francuska bagietka

nazwa

Wykonanie

Na dziś zaplanowałem dla Was francuską bagietkę. Hmm, w sumie to nie wiem czy można nazwać ją francuską skoro upiekłem ją we Wrocławiu, ale w zamyśle miała choć trochę przypominać swój pierwowzór znad Sekwany.
Muszę powiedzieć, że już w chwili gdy wyciągałem bagietki z piekarnika pożałowałem, że nie zrobiłem podwójnej porcji. Bagietki są pachnące, chrupiące, nie mogłem się powstrzymać od zjedzenia kromki z masłem, mimo że nie smaruję pieczywa od wielu lat.
Te bagietki mają niestety jedną wadę. Ochotę na nie trzeba nabrać dwa dni przed ich spożywaniem, bo ciasto spędzi tyle czasu w lodówce powolutku sobie wyrastając. Właśnie takie ciasto lubię, rosnące powoli w niskiej temperaturze, zarówno w przypadku pizzy jak i pieczywa. Takie wolno rosnące ciasto ma też zaletę w stosunku do innych bagietkowych przepisów. Rewelacyjnie się wyrabia oraz formuje i nie uzależnia wyglądu końcowego produktu od posiadania specjalnych form.
Składniki (3 bagietki):
500 g mąki pszennej chlebowej
3/4 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody
oliwa do wysmarowania miski
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, wlać wodę i zarobić ciasto. Wyłożyć je na stolnicę i podsypując lekko mąką wyrabiać ciasto przez 10 minut - ma być jednolite i elastyczne. Umieścić ciasto w wysmarowanej oliwą misce, nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na trzy części i uformować trzy bagietki o długości około 30-35 cm. Umieścić je na posypanym mąką papierze do pieczenia i nakryć folią spożywczą wysmarowaną oliwą, a następnie ściereczką. Bagietki wstawić z powrotem do lodówki na 12 godzin.
Po upływie tego czasu wyciągnąc bagietki z lodówki i nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścic blaszkę z dwiema szklankami wody. Jeśli bagietki nie zachowały doskonałej formy mozna je lekko poprawić, następnie ponacinać je nożem oraz posypać mąką. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Po wyciagnieciu ostudzic na kratce.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/domowa-francuska-bagietka.html