ßßß Cookit - przepis na Bagietki

Bagietki

nazwa

Wykonanie

Bagietki z przepisu Hamelmana. W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish. Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie. No cóż. Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę. Mimo wszystko bagietki wyszły bardzo smaczne.
Składniki (na 4 bagietki):
Poolish:
300 g mąki chlebowej
300 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant
ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
300 g wody
1 łyżka soli
4 g drożdży instant
cały poolish
Wykonanie:
Wieczorem przygotować poolish. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego. Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5 minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny. Misę oczywiście należy przykryć. Po godzinie wyrastania ciasto złożyć (czyli brzegi ciasta założyć do środka).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Wstępnie uformować z nich 4 podłużne bochenki. Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do góry. Z każdego bochenka uformować bagietkę. Uformowane bagietki ułożyć pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na bagietki. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na rozgrzaną blachę (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej formie). Piec z parą przez około 25 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Bagietki.html