Wykonanie
Bagietki z przepisu Hamelmana. W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish. Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie. No cóż.
Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę. Mimo wszystko
bagietki wyszły bardzo smaczne.
Składniki (na 4
bagietki):Poolish:300 g
mąki chlebowej300 g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instantciasto właściwe:600 g
mąki chlebowej300 g
wody1 łyżka
soli4 g
drożdży instantcały poolishWykonanie:Wieczorem przygotować poolish.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego. Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco
wody lub
mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5 minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny. Misę oczywiście należy przykryć. Po godzinie wyrastania ciasto złożyć (czyli brzegi ciasta założyć do środka).Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Wstępnie uformować z nich 4 podłużne bochenki. Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do góry. Z każdego bochenka uformować
bagietkę. Uformowane
bagietki ułożyć pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na
bagietki. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.
Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na rozgrzaną blachę (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej formie). Piec z parą przez około 25 minut.