ßßß
Kolejny pomysł na szparagi. Szybko i smacznie. Dzisiaj zobaczyłam w zaprzyjaźnionym warzywniaku świetne szparagi, takie cienkie. Najbardziej takie lubię. Kupiłam całe dwa pęczki i biegiem do domu. Na początku chciałam je podać po prostu z bułką tartą, ale pomyślałam o sosie czosnkowym. No i wykombinowałam takie danie. Zjedliśmy szparagi z sosem czosnkowym i z kawałkiem bagietki. Było pysznie.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2 pęczki zielonych szparagów- duży jogurt naturalny grecki- 2-3 ząbki czosnku- kilka gałązek koperku- kilka gałązek natki pietruszki- kilka gałązek szczypiorku- kilka listków świeżej bazylii- sól himalajska- 1 zielony ogórek długi- świeżo zmielony pieprz- pół łyżeczki musztardy- pół łyżeczki mioduWykonanie:Przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy (ja tym razem ugotowałam je w parowarze). Do miski wrzucamy jogurt, miód i musztardę, mieszamy. Dodajemy posiekane zioła (pietruszkę, bazylię, szczypior i koperek), wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce ogórek (na dużych oczkach). Mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Szparagi układamy na talerzach, w miseczkach i polewamy sosem. Możemy podać z bagietką, ziemniakami.
