ßßß Cookit - przepis na Szparagi i sos czosnkowy

Szparagi i sos czosnkowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na szparagi. Szybko i smacznie. Dzisiaj zobaczyłam w zaprzyjaźnionym warzywniaku świetne szparagi, takie cienkie. Najbardziej takie lubię. Kupiłam całe dwa pęczki i biegiem do domu. Na początku chciałam je podać po prostu z bułką tartą, ale pomyślałam o sosie czosnkowym. No i wykombinowałam takie danie. Zjedliśmy szparagi z sosem czosnkowym i z kawałkiem bagietki. Było pysznie.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- duży jogurt naturalny grecki
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól himalajska
- 1 zielony ogórek długi
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki miodu
Wykonanie:
Przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy (ja tym razem ugotowałam je w parowarze). Do miski wrzucamy jogurt, miód i musztardę, mieszamy. Dodajemy posiekane zioła (pietruszkę, bazylię, szczypior i koperek), wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce ogórek (na dużych oczkach). Mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Szparagi układamy na talerzach, w miseczkach i polewamy sosem. Możemy podać z bagietką, ziemniakami.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/05/szparagi-i-sos-czosnkowy.html