Wykonanie
Pin It
Kolejna fala upałów za nami, a mnie został po nich przepis na szybki chłodnik. Ale ponieważ zapowiadają, że lada moment
zrobi się znowu gorąco, to może komuś się przyda przepis na odświeżającą zupę ? :-). W tym sezonie robiłam kilka chłodników,
miedzy innymi gazpacho, chłodnik
ogórkowy i chłodnik
pomidorowy, ale nie
mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego...Składniki:800 g
jogurtu naturalnego330 g
pomidorów obranych ze skórki350 g zielonego
ogórka200 g
kiszonego ogórka1 ząbek
czosnku100 ml soku z
kiszonych ogórków2 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz do smakuWykonanie:Do garnka wlewamy
jogurt, następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory, starte na grubej tarce
ogórki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dorzucamy
koperek i
szczypiorek, dolewamy sok z
ogórków, solimy i
pieprzymy do smaku.Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzony.