Wykonanie
Gdy późną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie,
młode ziemniaczki to znak, że
sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję
sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z
młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie.

0,5 kg
młodych i małych
ziemniaków1 średni słoik
oliwek1 saszetka Kujawski ze smakiem -
czosnek i
bazylia3 ząbki
czosnku1 mały
ogórek wężowy1 mała
cebulanatka koperkusól,
pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie z ząbkami
czosnku w łupinkach. Ugotowane
ziemniaki odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli by się okazało, że
ziemniaki mają zbyt twarda twardą łupinkę to należy je obrać.
Ogórka i
cebulę pokroić w małą kostkę,
koperek poszatkować i wszystko to dodać do
oleju Kujawskiego, lekko popieprzyć i dokładnie wymieszaćDo wystudzonych
ziemniaków dodać odcedzone
oliwki, oraz
olej z dodatkami, delikatnie przemieszać, tak aby ziemniaczki obtoczyły się w
oliwie i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny