Wykonanie
No i doczekaliśmy się w UK upałów a na upał najlepszy jest chłodnik . Tradycyjny,
ogórkowy z obowiązkowym dodatkiem
młodych ziemniaków okraszonych usmażoną
cebulką i
koperkiem. Chłodnik robiłam na bazie
jogurtu greckiego, który rozrzedziłam przyrządzonym na szybko
zsiadłym mlekiem (do szklanki
mleka wycisnęłam sok z połówki
cytryny -
mleko zsiadło się w 15 minut, ale w kuchni miałam 28 st C). Jeden ząbek
czosnku, choć z tych dużych, był praktycznie niewyczuwalny, można więc jego ilość śmiało zwiększyć. Piękna letnia pogoda dalej trwa, więc kto wie, czy za parę dni nie będzie powtórki.

1 długi
ogórek, umyty i pokrojony w kostkę1 duży ząbek
czosnku, zmiażdżony400 ml
jogurtu greckiego250 ml
zsiadłego mleka1 pęczek
koperku, drobno posiekany
sól i
pieprz do smaku
Ogórek i
czosnek przekładamy do miski, zalewamy
jogurtem i
mlekiem, dodajemy
koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 do 2 godzin.Chłodnik jest najlepszy podany z młodymi
ziemniakami okraszonymi usmażoną
cebulką i
koperkiem.