Wykonanie

Ostatnio wielkim
hitem są nasiona chia. Ja osobiście je jem już od jakiegoś czasu, dodaje je do różnych dań, do koktajli, do sałatek, do wypieków. Są bardzo fajne w smaku i bardzo zdrowe. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega - 3 niż znany nam
łosoś, jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik naszej diety, ponieważ nasz organizm nie umie go wyprodukować sam. Są bogate w wapń - bardziej niż
mleko i żelazo a także
szpinak.Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Działanie nasion chia polega na spowolnieniu wchłaniania
cukrów i regulacji ich poziomu we
krwi, nasiona chia wchłaniają i zatrzymują
wodę w organizmie co prowadzi do zapewnienia uczucia sytości. Regularne ich spożywanie usprawni funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i
mięśni.Nasiona te pochodzą z Meksyku i Gwatemali, wpływają na obniżenie ciśnienia
krwi, zawierają dużą ilość potasu, regulują trawienie przez zawarty w nich błonnik. Są bogate w magnez i fosfor, są zbawienne dla osób z cukrzycą, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są rewelacyjne dla naszych kości i układu nerwowego. Pomagają zmniejszyć objawy depresji i działają uspokajająco. U osób starszych mogą wspomóc rozwój demencji starczej.Wspaniale sycą i pysznie smakują. Można bez końca wymieniać zalety tych nasion i zaleć spożywania, ja na stałe wpisałam je do mojej diety a właściwie nie diety a zdrowego odżywiania.Nasiona chia można stosować jako dodatek do sałatek,
musli, owsianki,
kasz i naleśników. Można je łączyć z
mąką podczas pieczenia
chleba czy ciast, używać do zagęszczania
sosów, zup i koktajli - wówczas użyjmy zmielonych nasion. Nasiona zalane gorącą
wodą nadają się bezpośrednio do spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak
siemię lniane.Po nasiona chia powinny sięgnąć:- cukrzycy- osoby będące na diecie- osoby z nadwagą i otyłością- osoby z niedoborem wapnia- osoby przemęczone i te które ciężko pracują- wszyscy narażeni na stres- sportowcy i osoby o dużej aktywności fizycznej- wszyscy, którzy dbają o zdrową dietęJednak tak jak wszystkie produkty mają swoje zalety, tak z nasionami chia powinni uważać mężczyźni, przeczytałam, że mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju
raka prostaty, właśnie poprzez zawartość kwasu a lfa-linolenowego. Przeczytałam także, że naukowcy uspokajają, że mogą oddziaływać w bardzo małym stopni, wręcz niewielkim. A u kobiet natomiast zmniejszają ryzyko rozwoju
raka piersi. Są świetne dla osób uczących się, poprawiają pamięć.A jakie są moje obserwację po spożyciu nasion chia. Przede wszystkim poprawiła mi się przemiana materii, wspomogły mój układ trawienny. Mam więcej energii i jak je zjem rano na śniadanie to długo jestem najedzona, w pracy to bardzo ważne, bo nie muszę sięgać po jakieś przekąski. Nie mam także takiej ochoty na
słodycze, które bardzo lubię. No i mam świadomość, że robię coś dobrego dla mojego organizmu.Nasiona chia możecie kupić tutaj .A Wy spożywacie nasiona chia ? Jestem ciekawa jak działają na Was i do czego je dodajecie.Tutaj podane
linki do dań, które ja do tej
pory zrobiłam z nasionami chia.

Deser
jogurtowo-
ananasowy
Ananasowy koktajl z chia

Muffinki owsiane z chia

Placki z
jabłkiem i
twarogiem
Chleb z chia

Śniadanie na dzień dobry

Wiosenna
sałatka
Koktajl mus z
owoców i
kaszy
Deser z nasionami chia

Koktajl z
awokado i
kiwi