ßßß Cookit - przepis na Porozmawiajmy o nasionach chia

Porozmawiajmy o nasionach chia

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wielkim hitem są nasiona chia. Ja osobiście je jem już od jakiegoś czasu, dodaje je do różnych dań, do koktajli, do sałatek, do wypieków. Są bardzo fajne w smaku i bardzo zdrowe. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega - 3 niż znany nam łosoś, jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik naszej diety, ponieważ nasz organizm nie umie go wyprodukować sam. Są bogate w wapń - bardziej niż mleko i żelazo a także szpinak.
Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Działanie nasion chia polega na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi, nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie co prowadzi do zapewnienia uczucia sytości. Regularne ich spożywanie usprawni funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.
Nasiona te pochodzą z Meksyku i Gwatemali, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zawierają dużą ilość potasu, regulują trawienie przez zawarty w nich błonnik. Są bogate w magnez i fosfor, są zbawienne dla osób z cukrzycą, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, są rewelacyjne dla naszych kości i układu nerwowego. Pomagają zmniejszyć objawy depresji i działają uspokajająco. U osób starszych mogą wspomóc rozwój demencji starczej.
Wspaniale sycą i pysznie smakują. Można bez końca wymieniać zalety tych nasion i zaleć spożywania, ja na stałe wpisałam je do mojej diety a właściwie nie diety a zdrowego odżywiania.
Nasiona chia można stosować jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników. Można je łączyć z mąką podczas pieczenia chleba czy ciast, używać do zagęszczania sosów, zup i koktajli - wówczas użyjmy zmielonych nasion. Nasiona zalane gorącą wodą nadają się bezpośrednio do spożycia, jako substancja o konsystencji żelu, podobnie jak siemię lniane.
Po nasiona chia powinny sięgnąć:
- cukrzycy
- osoby będące na diecie
- osoby z nadwagą i otyłością
- osoby z niedoborem wapnia
- osoby przemęczone i te które ciężko pracują
- wszyscy narażeni na stres
- sportowcy i osoby o dużej aktywności fizycznej
- wszyscy, którzy dbają o zdrową dietę
Jednak tak jak wszystkie produkty mają swoje zalety, tak z nasionami chia powinni uważać mężczyźni, przeczytałam, że mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty, właśnie poprzez zawartość kwasu a lfa-linolenowego. Przeczytałam także, że naukowcy uspokajają, że mogą oddziaływać w bardzo małym stopni, wręcz niewielkim. A u kobiet natomiast zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi. Są świetne dla osób uczących się, poprawiają pamięć.
A jakie są moje obserwację po spożyciu nasion chia. Przede wszystkim poprawiła mi się przemiana materii, wspomogły mój układ trawienny. Mam więcej energii i jak je zjem rano na śniadanie to długo jestem najedzona, w pracy to bardzo ważne, bo nie muszę sięgać po jakieś przekąski. Nie mam także takiej ochoty na słodycze, które bardzo lubię. No i mam świadomość, że robię coś dobrego dla mojego organizmu.
Nasiona chia możecie kupić tutaj .
A Wy spożywacie nasiona chia ? Jestem ciekawa jak działają na Was i do czego je dodajecie.
Tutaj podane linki do dań, które ja do tej pory zrobiłam z nasionami chia.
Deser jogurtowo-ananasowy
Ananasowy koktajl z chia
Muffinki owsiane z chia
Placki z jabłkiem i twarogiem
Chleb z chia
Śniadanie na dzień dobry
Wiosenna sałatka
Koktajl mus z owoców i kaszy
Deser z nasionami chia
Koktajl z awokado i kiwi
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/05/porozmawiajmy-o-nasionach-chia.html