ßßß
Sezon na figi w pełni :) Dzisiaj bardzo proste, ale efektowne danie, które jest tak pyszne, że ciężko o nim zapomnieć jeszcze przez dłuuugi czas. Dodatek podprażonych orzeszków? Strzał w dziesiątkę! A pieczone frytki ze słodkich ziemniaków? Niebo! Polecam!Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 15 min | Poziom: ŁatwySkład (1 porcja):1 camembert,1 duża figa (lub dwie mniejsze),1 łyżka konfitury wiśniowej,1 ząbek czosnku,2 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano),2 małe słodkie ziemniaki (lub jeden duży),sól i pieprz.do podania1 garść niesolonych orzeszków ziemnych,kilka łyżeczek płynnego miodu.Ziemniaki obrać i pokroić w długie paski i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zioła dodać do oliwy z oliwek i przy pomocy pędzelka pokryć mieszanką ziemniaki, dodać do smaku sól oraz pieprz i wstawić blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Łączny czas pieczenia powinien wynieść ok 30min.Camembert przekroić ostrym nożem mniej więcej w 2/3 wysokości. Na wyższej części rozsmarować konfiturę i rozłożyć figi pokrojone w ósemki (u mnie potrzebne było 10 kawałków, więc pokroiłam je nieco cieniej). Cienką cześć posmarować mieszanką ziół i oliwy pozostałą po smarowaniu ziemniaków.
Części złożyć ze sobą, górę sera także posmarować oliwą z ziołami. Ząbek czosnku posiekać na 5-6 kawałków. Zrobić kilka małych nacięć na krzyż w pokrywce sera i wetknąć w środek czosnek.Położyć ser na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika, w którym pieką się ziemniaki. Zapiekać przez ok. 15 min.Podawać z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi i płynnym miodem.Smacznego! :)


Bezglutenowe Domowy fastfood Jesień Przepisy Ser w roli głównej Wegetariańskie obiady Źródło białka do obiaduAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKrem z dyniNastępny wpisMasło orzechowe bez olejuNajlepsze ziemniaki pieczone w skórkachUwielbiam ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +Zupa krem z cukiniiCukinia kojarzy mi się z latem, kiedy chodzę na ta [...] Czytaj dalej +Zupa z dyni i pieczonych pomidorówZa oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +Pizza z figą, bursztynem i rukoląCo tu dużo mówić… Uwielbiam pizze :) Bardz [...] Czytaj dalej +