Wykonanie

Sezon na
figi w pełni :) Dzisiaj bardzo proste, ale efektowne danie, które jest tak pyszne, że ciężko o nim zapomnieć jeszcze przez dłuuugi czas. Dodatek podprażonych orzeszków? Strzał w dziesiątkę! A pieczone frytki ze słodkich ziemniaków? Niebo! Polecam!Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 15 min | Poziom: ŁatwySkład (1 porcja):1
camembert,1 duża
figa (lub dwie mniejsze),1 łyżka
konfitury wiśniowej,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżeczki mieszanki suszonych
ziół (
bazylia,
tymianek,
rozmaryn,
oregano),2 małe słodkie
ziemniaki (lub jeden duży),
sól i
pieprz.do podania1 garść niesolonych
orzeszków ziemnych,kilka łyżeczek płynnego
miodu.
Ziemniaki obrać i pokroić w długie paski i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zioła dodać do
oliwy z oliwek i przy pomocy pędzelka pokryć mieszanką
ziemniaki, dodać do smaku
sól oraz
pieprz i wstawić blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Łączny czas pieczenia powinien wynieść ok 30min.
Camembert przekroić
ostrym nożem mniej więcej w 2/3 wysokości. Na wyższej części rozsmarować
konfiturę i rozłożyć
figi pokrojone w ósemki (u mnie potrzebne było 10 kawałków, więc pokroiłam je nieco cieniej). Cienką cześć posmarować mieszanką
ziół i
oliwy pozostałą po smarowaniu
ziemniaków.

Części złożyć ze sobą, górę
sera także posmarować
oliwą z
ziołami. Ząbek
czosnku posiekać na 5-6 kawałków. Zrobić kilka małych nacięć na krzyż w pokrywce
sera i wetknąć w środek
czosnek.Położyć
ser na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika, w którym pieką się
ziemniaki. Zapiekać przez ok. 15 min.Podawać z podprażonymi na suchej patelni
orzeszkami ziemnymi i płynnym
miodem.Smacznego! :)




Bezglutenowe Domowy fastfood Jesień Przepisy
Ser w roli głównej Wegetariańskie obiady Źródło
białka do obiaduAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKrem z dyniNastępny wpis
Masło orzechowe bez
olejuNajlepsze
ziemniaki pieczone w skórkachUwielbiam
ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci [...] Czytaj dalej +Zupa krem z
cukiniiCukinia kojarzy mi się z latem, kiedy chodzę na ta [...] Czytaj dalej +Zupa z dyni i pieczonych
pomidorówZa oknem pogoda w kratkę, czasami jeszcze czuć lat [...] Czytaj dalej +Pizza z
figą,
bursztynem i
rukoląCo tu dużo mówić… Uwielbiam pizze :) Bardz [...] Czytaj dalej +