Wykonanie
Przeglądałam zdjęcia z warsztatów z kuchni meksykańskiej w Akademii Smaku Bosch i ... znalazłam ciasto, którym się ejszcze z
Wami nie podzieliłam!
Czekoladowe ciasto meksykańskie! Aż ślinka mi pociekła - samo wspomnienie jest cudownie
czekoladowe :)Spróbujcie!

Składniki :1,5 szkl.
mąki pszennej1,5 szkl.
cukru25 dag
masła4
jajka7 łyżek
wody3 łyżki
kakaocukier wnailiowy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej5 dag
rodzynek10 dag
orzechów włoskich5 suszonych
śliwek2
jabłka2 twarde
gruszki
Sposób przygotowania:
Masło,
cukier,
wodę,
kakao,
cukier waniliowy rozpuść w garnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez 7 minut. Ostudź.
Śliwki pokrój.
Orzechy posiekaj.
Owoce obierz i pokrój w kostkę.Do wystudzonej masy dodaj
żółtka,
mąkę, proszek i
sodę,
owoce i
bakalie. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z
białek.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w 200 st.Do ciasta idealnie pasuje sos ze świeżej
żurawiny i
malin - w dowolnej proporcji gotujesz, dosładzasz
cukrem - tak jak lubisz...
