Wykonanie
Znacie kalarepę? Najczęściej kojarzona jest z poezją dziecięcą :) Zwykle jadana na surowo. Konkurs na Kukbuku zmotywował mnie do spróbowania
kalarepy w innym wydaniu. Poczytałam nieco, przemyślałam temat i powstał przepis na zupę krem. Wśród przypraw pojawia się
cynamon,
kardamon,
szafran, kumin... Charakterystycznego smaku dodaje też
olej kokosowy... Zupa zyskała mocnego sympatyka w mojej córce - od razu - prawie prosto z garnka - zjadła dwie czubate miseczki :)

Składniki:1 duża
kalarepa1 duży
ziemniak1 mała
marchewka1 mała
pietruszka1/2
selera5 cm białej części
pora1 łyżka
oleju kokosowego1,5 szkl. gorącej
wody1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliszczypta kolorowego mielonego
pieprzuszczypta kuminupół szczypty
cynamonuszczypta
szafranuodrobina
kardamonu1 zmiażdżony w moździerzu
goździkgęsty
jogurt naturalnyprażone
pestki dyni"skwarki" z
szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozgrzej w garnku. Wrzuć na niego posiekany
por,
pietruszkę,
marchewkę,
seler i smaż do zrumienienia. Dodaj gorącą
wodę i pokrojone na małe kawałki
ziemniaki i
kalarepę. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj i przypraw -
sosem sojowym,
sokiem z cytryny oraz pozostałymi
sypkimi przyprawami.Podaj z łyżką
jogurtu,
pestkami dyni i/lub skwarkami
szynki - najlepiej tak, jak lubisz.