ßßß
Składniki:1 duża kalarepa1 duży ziemniak1 mała marchewka1 mała pietruszka1/2 selera5 cm białej części pora1 łyżka oleju kokosowego1,5 szkl. gorącej wody1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżka soku z cytrynyszczypta soliszczypta kolorowego mielonego pieprzuszczypta kuminupół szczypty cynamonuszczypta szafranuodrobina kardamonu1 zmiażdżony w moździerzu goździkgęsty jogurt naturalnyprażone pestki dyni"skwarki" z szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:Olej kokosowy rozgrzej w garnku. Wrzuć na niego posiekany por, pietruszkę, marchewkę, seler i smaż do zrumienienia. Dodaj gorącą wodę i pokrojone na małe kawałki ziemniaki i kalarepę. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj i przypraw - sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pozostałymi sypkimi przyprawami.Podaj z łyżką jogurtu, pestkami dyni i/lub skwarkami szynki - najlepiej tak, jak lubisz.