ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kalarepy z orientalną nutą

Zupa krem z kalarepy z orientalną nutą

nazwa

Wykonanie

Znacie kalarepę? Najczęściej kojarzona jest z poezją dziecięcą :) Zwykle jadana na surowo. Konkurs na Kukbuku zmotywował mnie do spróbowania kalarepy w innym wydaniu. Poczytałam nieco, przemyślałam temat i powstał przepis na zupę krem. Wśród przypraw pojawia się cynamon, kardamon, szafran, kumin... Charakterystycznego smaku dodaje też olej kokosowy... Zupa zyskała mocnego sympatyka w mojej córce - od razu - prawie prosto z garnka - zjadła dwie czubate miseczki :)
Składniki:
1 duża kalarepa
1 duży ziemniak
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/2 selera
5 cm białej części pora
1 łyżka oleju kokosowego
1,5 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta kolorowego mielonego pieprzu
szczypta kuminu
pół szczypty cynamonu
szczypta szafranu
odrobina kardamonu
1 zmiażdżony w moździerzu goździk
gęsty jogurt naturalny
prażone pestki dyni
"skwarki" z szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozgrzej w garnku. Wrzuć na niego posiekany por, pietruszkę, marchewkę, seler i smaż do zrumienienia. Dodaj gorącą wodę i pokrojone na małe kawałki ziemniaki i kalarepę. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj i przypraw - sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pozostałymi sypkimi przyprawami.
Podaj z łyżką jogurtu, pestkami dyni i/lub skwarkami szynki - najlepiej tak, jak lubisz.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/08/zupa-krem-z-kalarepy-z-orientalna-nuta.html