ßßß
Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z bagietką, z ziemniakami czy ryżem.Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was woda.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg łopatki wieprzowej- 2 pomidory- 1 papryka czerwona- biała cebula- czerwona cebula- 3 ząbki czosnku- łyżeczka kolendry w ziarnach- łyżeczka kopru włoskiego- łyżeczka wędzonej papryki- sól- świeżo zmielony pieprz- szklanka wodyWykonanie:Mięso należy pokroić na kawałki, doprawić do smaku kolendrą, koprem włoskim, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Ja zostawiłam mięso tak przyprawione na noc w lodówce. Następnie wrzuciłam je do garnka - szybkowara, dodałam pokrojoną cebulę białą i czerwoną, paprykę, pomidory, czosnek i szklankę wody. Zamknęłam pokrywę i gotowałam mięso z warzywami przez godzinę. Następnie przełożyłam danie do miseczek i podałam z bagietką. Możemy jeszcze doprawić do smaku jak lubimy, ale naprawdę to zestawienie smaków wystarczy.
